Kultura

Pogledajte dokumentarnu seriju Woman about/to Woman posvećenu crnogorskim umjetnicama

Projekat Rise of Women in cultures of Western Balkans, podržan od strane Evropske unije, proizašao je iz potrebe za afirmacijom i prezentacijom savremenih praksi vizuelnih umjetnica, kustoskinja i radnica u kulturi Zapadnog Balkana.

Inicijalno, Rise of women in cultures of Western Balkans razvio se iz koncepta postavke/izložbe Women about women kojim su prezentovali pet nacionalnih selekcija zemalja Zapadnog Balkana, odnosno pet kustoskinja-selektorki i dvadesetpet vizuelnih umjetnica. Izložba je obišla region: Beograd, Podgoricu, Zagreb, Ajdovščinu i Skoplje.

Tokom putujuće izložbe, kamera reditelja Borisa Miljkovića je putovala regionom i bilježila priče o različitim identitetima žene u vizuelnim umjetnostima pa je tako nastala dokumentarna serija Woman about/to Woman.

Dokumentarni serijal Woman about/to woman sastoji se od sedam epizoda, od kojih je druga posvećena crnogorskim umjetnicama i kustoskinji projekta. Pored uvoda istoričara umjetnosti Olivera Tomića o umjetnici Hilmi af Klint i eksplikacije kustoskinje Nele Gligorović o crnogorskoj selekciji, fokus serije jesu savremene prakse crnogorskih umjetnica: Gordana Kuč, Milena Jovićević, Maja Šofranac, Anka Gardašević i Jovana Vujanović.

Scenario i režiju potpisuje Boris Bota Miljković, produkciju Beoart contemporary i Rubljov, a organizator ispred Crne Gore je Spes, koordinatorka projekta je Nela Gligorović. Boris Miljković, tokom 80-ih bio je autor niza televizijskih emisija i filmova: Niko kao ja, Rokenroler, Ruski umjetnički eksperiment i Šumanović – komedija umjetnika. Autor je dokumentarnog narativa Put u budućnost koji se bavi ličnim čitanjem jugoslovenske likovne umjetnosti druge polovine 20. vijeka. Njegovi video-radovi predstavljeni su u Muzeju savremene umjetnosti u Hjustonu, a na Sorboni je 2001. godine bila postavljena njegova video-instalacija Medijska opera.

Naredne dvije godine u okviru projekta Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana, očekuju ih različite aktivnosti. Već tokom jeseni, škola digitalnog marketinga i rodne teorije za umjetnice, zatim prva VR galerija u Crnoj Gori sa prezentacijom umjetnica regiona.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mišljenje
Gost
Mišljenje

Jedina uspješna crnogorska umjetnica o čijem radu ima smisla snimiti dokumentarac je Marina Abramović. Što se dama iz ove dokumentarne serije tiče, nisam siguran koliko je njihovo djelo zapaženo u Crnoj Gori ili van granica. Za jednog umjetnika/ umjetnicu je mnogo važno da pokaže i javni angažman, a nikad nisam čuo neku od umjetnica iz ovog dokumentarca da javno iznosi… Više »

Send this to a friend