Kultura

“Poljska bašta” Gustava Klimta na aukciji 1. marta

Aukcijska kuća Sotbi ponudiće 1. marta u Lodonu na prodaju jedno od najljepših djela Gustava Klimta pejzaž „Poljska bašta“ koju je slavni austrijski umjetnik naslikao 1907. godine. Kako javlja Njujork tajms, procjenjuje se da će slika nadmašiti cijenu od 45 miliona dolara.

Slika nije bila ponuđena na aukciji više od dvije decenije, što će, kako predviđaju iz ove akucijske kuće, dodatno uvećati interesovanje za nju.

“Gustav Klimt jedan je od najtraženijih umjetnika danas. Zvijezda naše ovosezonske aukcije impresionističke i moderne umjetnosti, na kojoj će biti ponuđena i djela Pikasa, Modiljanija i Gogena, nedvosmisleno je Klimtov pejzaž iz takozvanog zlatog perioda, nastao iste godine kada i „Portret Adele Bloh-Bauer I“ i „Poljubac”. Inovativne kompozicije i eksplozije boja, to je jedno od najboljih njegovih djela ikada ponuđeno na aukciji”, izjavila je Helena Njuman iz aukcijske kuće Sotbi, prenosi Blic.

Ova predstava šarolikog cvijeća koje kao da formira ogrtač za nevidjivu figuru „Poljska bašta” prvi put je predstavljena javnosti 1908. u Beču. Klimt tri godine prije toga nije nigdje izlagao i događaj je izazvao veliku pažnju, ali i dokazao njegov nepresušni talenat. Dvije godine kasnije sliku je kupila Nacionalna galerija u Pragu.

Iako na njoj nema ljudskih figura, djelo je inspirisano događajima i osobama iz života austrijskog umjetnika. Svakoga ljeta Klimt je odlazio na odmor na Atersko jezero sa porodicom i prijateljima, među kojima je bila i njegova partnerka, modna dizajnerka Emili Flege, koja je izradila neke od najljepših haljina sa Klimtovih portreta. Tamo je, u bašti lokalne farme, Klimt pronašao scenu koja ga je inspirisala za ovu sliku.

Send this to a friend