Kultura

Popović: Brković simbol otpora, obnove i osvješćivanja Crne Gore, slava mu!

“Odlazak Jevrema Brkovića, jednog od najvećih crnogorskih pjesnika i erudite, simbola crnogorskog otpora, intelektualne obnove i osvješćavanja Crne Gore i obnove nacionalne svijesti u najtežim vremenima, tužna je vijest za svakog građanina koji iskreno baštini ideju suverene Crne Gore i slobodnog društva” – saopštio je predsjednik LPCG-a Andrija Popović.

“Brković je bio jedan od prvih glasova koji je javno ustao protiv tiranije, agresije i zatiranja ne samo Crne Gore i crnogorskog naroda, već i protiv agresije na sve narode, kako u ovoj državi tako i protiv agresije na naše prijateljske države regiona. Zbog svoje hrabrosti i časti mnogo propatio, kao komandant Lovćenskih straža koje su taada prkosno stale pred anticrnigorsku silu i sačuvale crnogorski obraz,on je morao da napusti svoju zemlju, kao liberal i čovjek koji je uvijek slobodno govorio. Jevrem gotovo deceniju nije bio sa svojom porodicom a njegova nepokolebljiva želja da vidi Crnu Goru kao slobodnu zemlju,slobodnih ljudi, svoju na svome, često ga je koštala gotovo i života. Da nije bilo ovakvih pojedinaca kao što je bio Jevrem, naša borba bila bi mnogo teža, da nije njihovog primjera i hrabrosti u najtežim momentima, naša inspiracija da nastavljamo borbu ne bi bila toliko snažna – napisao je Popović.

“Neka je Jevremu vječno hvala za sve što je uradio i za sjajno nasljeđe koje je ostavio i nama i generacijama koje dolaze. Slava mu i laka mu zemlja crnogorska za koju je dao sve” – navodi se u saopštenju Liberalne partije.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emma
Gost
Emma

Neka vasa dusa pociva u miru.Crnogoci vas nece zaboraviti!

Erol
Gost
Erol

Otisao je jedan veliki pjesnik i Crnogorac, a prije svega jedan veliki covjek, koji se nije plasio reci istinu i sta misli. Oni koji su ga mrzjeli zbog toga znaju njegovu velicinu. Slava mu!

Hernan
Gost
Hernan

Jevrem je bio simbol borbe protiv velje-srpske hegemonije,agresije i fašizma! Malo je takvih ljudi bio početkom devedesetih,nadam se da ih je više danas! Jedan sam od sljedbenika njegove hrabre i istrajne borbe protiv zla,mržnje i primitivizma,oličenih u pastirima klero-nacionalizma i pogubne ekspanzionističke ideologije svetosavlja i načertanizma! Vječna ti slava Veliki Pjesniče i Erudito!

Zorica
Gost
Zorica

Lijepo podsjećanje liberala,hvala i slava Brkoviću!

Send this to a friend