Kultura

Popović: U Budvi sam, u kući ujaka, otkrivao slikarstvo i džez

Foto: Miloš Ćetković

“Pored Cetinja, za moj umjetnički senzibilitet važan je i ovaj grad. Budvanske šetnje i razgovori o umjetnosti i slikarstvu, književnosti i filozofiji, jesu nešto što me je odredilo”, kazao je Dimitrije Popović u razgovoru sa Sinišom Jelušićem na Trgu pjesnika.

Istaknuti crnogorski umjetnik Dimitrije Popović, dugogodišnji je učesnik i gost Grada teatra, koji je ovdašnju publiku osvajao podjednako uspješno i kao slikar i kao pisac. Na prošlogodišnjem festivalu radio je scenografiju za predstavu “Crvena” o velikom slikaru Marku Rotku. Predstavljanje nove knjige “Eros, krv i svetost” , kroz razgovor sa Sinišom Jelušićem, umjetnik je počeo “malim ličnim vremeplovom” dajući večeri posebno dirljivu notu.

“Za moj umjetnički senzibilitet, osim Cetinja, važno je to što sam otkrivao i doživljavao u Budvi. Tu sam dolazio svakoga petka kod mojih ujaka Mima Mitrovića, poznatog muzičara, koji mi je govorio o džezu, otkrivajući mi izuzetnu umjetnost imporovizacije, i velikane kao što su Beni Gudmen, Čarli Parker… Moj drugi ujak, Bobo Mitrović, koji je večeras ovdje sa nama, pričao mi je o slikarstvu, umjetnosti knjige, a u tim danima družio sam se i sa mojim prijateljem, profesorom Jelušićem, čija je kuća, pjesnički kazano, bila ‘rame uz rame’ sa kućom mojih ujaka. To što je Siniša rekao o našim budvanskim peripatetikama, šetnjama i razgovorima o umjetnosti i o slikarstvu, književnosti i filozofiji, jeste me na neki način odredilo”, prisjetio se Popović.

On je dodao da njegove cikluse, uprkos tematskoj različitosti, povezuje mistična nit koja proizilazi iz čovjekovog života, iz njegove fizičke i duhovne egzistencije, iz čovjekovog “tragičnog osjećanja života”.

“Što se tiče nove knjige, riječ je o esejima o tri biblijske žene: Juditi, jevrejskoj heroini koja je neprijatelju svoga naroda, asirskom vojskovođi Holofernu, odrubila glavu nakon ljubavnog odnosa, Salomi, zanosnoj plesačici, koja je kao nagradu za uzbudljivi erotski ples tražila odrubljenu glavu Jovana Krstitelja, te Mariji Magdaleni, lijepoj ženi iz Magdale, koja je zbog razvratnog života nazvana prostitutkom, kojoj je Hrist oprostio grijehe nakon čega je postala njegova istinska sljedbenica”, rekao je Popović.

Istakao je da se dosta bavio problemom prožetosti erosa i tanatosa, jer “erotizam ne otkriva samo privlačnost tjelesnih naslada, nego kroz mučnu intimu izražava i tragičnu dimenziju ljudske otuđenosti”. On je objasnio zbog čega je njemu lično ipak najdraža Judita, koja je ubila neprijatelja svog naroda, ali se istovremeno odrekla svog erosa i svoje ljubavne čežnje koju je osjećala prema Holofernu, i koja je zbog toga njegova “davna opsesija”.

Svojim pitanjima, na kraju oficijelnog programa, i publika je postala učesnik uzbudljive večeri koja je po svim važnim temama koje su otvorene u dijalogu Popovića i Jelušića, po mnogu čemu i nadilazila književnu odrednicu. Gost Trga pjesnika bila je i Maja Malbaški, iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, koji je objavio knjigu “Eros, krv i svetost”, i koja je urednik ovog izdanja.

Malbaški je istakla da je bila čast za ovu izdavačku kuću da objavi knjigu Dimitrija Popovića, i ova monografija, kao svojevrsno putovanje kroz istioriju umjetnosti, bila je inspiracija i povod za novu biblioteku “Kalon” ove izdavačke kuće.

Send this to a friend