Kultura

Porodica Parlova “nokautirala” Šerbedžiju

Pozorište “Ulisis” Radeta Šerbedžije trebalo je 12. avgusta na Brionima da izvede premijeru komada o slavnom bokseru Mati Parlovu, ali je njegova supruga Laura zabranila da se spominje u predstavi.

“Ulisis” je najavljivao da će se predstava zvati “Mate Parlov”, ali je sada odlučeno da se ime promijeni u “Doručak šampiona”. Beogradska premijera očekuje se u novembru.

Jednog od najvećih sportista svih vremena sa ovih prostora trebalo je da glumi Slavko Štimac. Predstava koju režira Aleksandar Švabić, kako “Novosti” saznaju, biće ipak održana na tvrđavi Minor, ali se u njoj neće spominjati Parlov, već će ekipa projekta odlučiti hoće li za glavnog glumca koristiti riječ “šampion” ili samo “bokser”.

Iako su iz “Ulisisa” razgovarali sa suprugom Mate Parlova, ona je tvrdila da ne postoje prava za igranje takve predstave i uporno je odbijala da dozvoli da njen pokojni suprug bude glavni lik.

Sada se intenzivno radi na promjeni predstave koja je trebalo da prikaže životni put čuvenog boksera koji je bio osam puta prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svjetski i jednom evropski prvak, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijadi u Minhenu.

Parlov je inače bio veoma neobičan čovjek, završio je fakultet, a u poeziji je uživao od mladosti, posebno u stihovima Tina Ujevića, Branka Radičevića i Laze Kostića. Supruga Mate Parlova živi povučeno od javnosti u Puli i veoma je rijetko govorila o briljantnoj karijeri svog supruga koji je nakon boksa vodio kafić “Mate” u Puli. Veliki sportista umro je 2008. godine nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

Uz Štimca u predstavi koju sada čeka redizajn nastupiće i Dejan Dedić, Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija i Jerko Marčić, a među autorima teksta su Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Nataša Rajković.

Send this to a friend