Kultura

Poslanici, nije vam pozorište Skupština!

FOTO: CNP

Na desetine puta čuo sam iz Skupštine kako poslanici u replikama kažu jedni drugima: Pa, nije vam ovo pozorište, ma šta ti tu glumiš? Stavljajući pozorišnu instituciju stariju od parlamenta u negativan kontekst – i od sada ću uvijek govoriti, kada nas budu tako prozivali – reći ću: Ne, nije vam pozorište Skupština!

Ovako je umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, Branimir Popović kazao danas pred novinarima.

Nekadašnji odbornik u Skupštini Glavnog grada oštro je osudio takvo nipodaštavanje umjetnosti i, prije svega, pozorišnih stvaralaca.

“Mi radimo, mi proizvodimo i mi se prema gostima ponašao tradicionalno, crnogorsko – ljudski. Dakle, gospodo iz Skupštine, nije Vam pozorište Skupština”, dodao je on.

Popović je govorio i o najaktuelnijem od brojnih problema kulturne institucije na čijem je čelu – sistemu za klimatizaciju.

“Vidite da nam je hladno. Ne možemo da se ugrijemo. Po ko zna koji put ću reći da su naši sistemi u raspadu, ali ne ljudski resursi. Oni su, kao što sam i prije govorio, za ponos i diku. Dvadeset godina rade ovi sistemi i nemaju mogućnost da se redovno održavaju, zato što nemamo novca za to. Potrebno je 200.000 eura da bi grijanje radilo u punom kapacitetu. Govorim ja ovo i na adresama gdje treba, ali hoću da iskoristim priliku i da to javno kažem. Potrebno je mnogo ulaganja u ovu zgradu, koja traje već 20 godina, gdje su sistemi tona i svjetla već unazađeni deset ili 15 generacija, gdje nam pod propada… Dakle, i pored toga što to činimo na mjestima gdje treba, javni apel da moramo ući u ozbiljnu rekonstrukciju sistema i ovog najznačajnijeg doma u oblasti kulture”, precizirao je on.

Aktuelni direktor CNP-a takođe se osvrnuo i na izgradnju objekta u kome će biti smješteno Gradsko pozorište.

“Na jednoj od ranijih konferencija za štampu, javno sam prozvao i optužio odgovorne za nepočinjanje izgradnje Gradskog pozorišta, za rupu koja je mjesecima zjapila i proizvodila prazninu u našim dušama i srcama. Sada moram ipak drugačije da se ponašam. Ta rupa je zatvorena, i ne samo to: iz nje su izgrađena tri i četiri sprata iznad zemlje. Želim to da pohvalim, jer ukoliko se bude radilo tom dinamikom, možemo do kraja 2018. ili početka 2019. godine napokon imati – nakon 67 godina – Gradsko pozorište. Još jedan hram kulture. Ali takođe želim da kažem: ukoliko se ne bude radilo tim intenzitetom, mi ćemo našim slabašnim glasićem iz sfere kulture takođe apelovati, pa ko nas čuje – čuje, a ko ne čuje – njemu o glavu”, zaključio je nekadašnji direktor ove gradske kuće kulture.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ana
Gost
ana

preko poslanika hoćeš grijanje. oni ti ne mogu pomoć-vrijeme je učinilo svoje. godine jesu važne.što ne kažešjadan da nemaš para

Slobo
Gost
Slobo

Uh, kakav folirant…a da se nijesi zadesio u ovđe u ova tranziciona vremena niko za njega ne bi znao. Dobio je sve od države u zadnjih 20 godina…ali vjerovatno sada mu nije pravo jer ima i drugih

Libe
Gost
Libe

Zapalite ga opet i eto grijanja.Sprdnja

crnogorac
Gost
crnogorac

Bane, idi da odmaraš glas, potrebno ti je.

el guapo
Gost
el guapo

Zenimo klinke, Bane Popovic

Razvod odma
Gost
Razvod odma

Super. Samo, ti nisi disident nego DPS poslanik. Siguran sam da možeš nabavit Milov broj. Eto ideje – nazovi ga. Ili bar odglumi pred ogledalom, ako smiješ. A bjaaži.

free cetinje
Gost
free cetinje

Hladno je bakarnom krovu koji je ‘dislociran’ na sigurnije mjesto! A što se tiče pozorišta u smislu komentara poslanika, potpuno su u pravu.

...
Gost
...

Ajde muči…

Vladimir
Gost
Vladimir

Bane ipak je skupštinica veća, jača,…. od pozorišta – kulture. Gledaniji su, posjećeniji su, narod sa njima uživa, bolje glume, retorika govora raznovrsnija……. Zaključak SKUPŠTINA JE TEATAR.

Eto tako
Gost
Eto tako

Mislim da bi covjek ovakvog obrazovanja i polozaja trebao da ukapira sto znaci uzrecica ‘nije ti ovo pozoriste’ i ‘sto ti glumis’ jer svi znamo sto se cini u pozoriste i da se glumi, a ako si htio klimatizaciju (a naravno da treba) sto je ti nisi obezbijedio dok si bio ministar u vladi

bojan
Gost
bojan

Uh, kad počnu DPS poltroni da izigravaju moralne gromade.

Send this to a friend