Kultura u Crnogorskom narodnom pozorištu

Posljednji dan festivala Ubrzaj sjutra na Sceni Studio

Centar za građansko obrazovanje (CGO) Vas poziva na peti i posljednji dan X Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2019, u subotu 14. decembra 2019. u Crnogorskom narodnom pozorištu, na Sceni Studio sa početkom u 15h00.

Dan će započeti sa dodatnom projekcijom filma Dnevnik Diane Budisavljević sa početkom u 15h00, rediteljke Dane Budisavljević a na dodatno interesovanje publike.

Zatim je na repertoaru Alis i gradonačelnik sa početkom u 17h00, suptilno satiričan film nagrađen najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Kanu – Europa Cinemas Label!

Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, osjeća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos, dvije dijametralno suprotne ličnosti, reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, a njih dvoje preispituju sve ono u šta su do tada vjerovale.

Treći film koji će se prikazivati a ujedno i film sa kojim će se završiti ovogodišnje izdanje festivala filma UBRZAJ 2019 prikazivaće se od 20h, jeste Kordiljeri snova – fascinantno ostvarenje reditelja Patricia Guzmana.

Sam Guzman je u osvrtu na ovaj film rekao „U Čileu, tamo gdje Sunce izlazi, ono je moralo da dosegne brda, zidove i vrhove prije nego što je obasjalo posljednju stijenu Kordiljera. U mojoj zemlji, Kordiljeri su svuda. Međutim, za Čileance, to je nepoznata teritorija. Nakon što sam bio na sjeveru zbog Nostalgije za svjetlošću i jugu zbog Dugmeta od sedefa, osjećam se spremnim da snimim ovu beskrajnu kičmu Čilea ne bih li istražio njene tajne, moćne istine iz davne i savremene istorije Čilea“.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Send this to a friend