Kultura

Potencijal koji Crna Gora ima u likovnoj umjetnosti posebno nas obavezuje

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa umjetnikom Veskom Gagovićem koji će predstavljati Crnu Goru na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji.

Pored umjetnika Veska Gagovića, sastanku su prisustvovali direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore Nenad Šoškić, komesar naše izložbe i kuratorka Petrica Duletić.

Kako je istakao Bogdanović na sastanku, učešće crnogorskih umjetnika na referentnim međunarodnim manifestacijama i festivalima je od velikog značaja za promociju i prezentaciju Crne Gore i njenog kreativnog potencijala, posebno kada je riječ o događajima koji imaju status svjetskog karaktera, kakvo je Bijenale savremene umjetnosti u Veneciji.

“Uvjereni smo da će i ovogodišnji projekat „Odiseja“ zavrijediti značajnu pažnju međunarodne javnosti”, istakao je Bogdanović.

Umjetnik Gagović je iskazao posebno zadovoljstvo što ce ove godine biti u prilici da predstavlja Crnu Goru na jednoj od najznačajnijih svjetskih umjetničkih smotri i izrazio uvjerenje da ce projekat “Odiseja” dati svoj doprinos promociji savremene crnogorske likovne scene i njenih potencijala na međunarodnoj sceni.

Direktor Centra savremene umjetnosti i komesar Nenad Šoškić naveo je da je Centar savremene umjetnosti odradio veliki posao na pripremi crnogorskog učešća i rekao da je uvjeren da će projekat “Odiseja” u Palati Malipijero viđeti oko 20.000 posjetilaca.

Bogdanović je sa sagovornicima razgovarao i o daljim planovima Ministarstva kulture u likovnoj oblasti, koji uključuju i izgradnju Muzeja savremene umjetnosti.

“Potencijal koji Crna Gora ima u savremenoj likovnoj umjetnosti, obavezuje nas na promišljanje njenog daljeg razvoja, kao i na stvaranje boljih uslova za njenu promociju i prezentaciju. U tom kontekstu jedno od važnih pitanja koje je trenutno pod posebnom pažnjom Ministarstva je realizacija inicijative za osnivanje i izgradnju Muzeja savremene umjetnosti, što je još jedan u nizu kapitalnih projekata Vlade Crne Gore, ” naveo je Bogdanović.

Crnogorski paviljon na 58. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti otvoriće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Svečano otvaranje Crnogorskog paviljona je 10. maja 2019. godine u 16.00 časova.

Vesko Gagović rođen je 1963. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Postdiplomske studije završio je na istoj akademiji 1991. godine. Podgorička likovna publika bila je u prilici da, tokom septembra, u Modernoj galeriji u JU Muzeji i galerije Podgorice, vidi Gagovićevu retrospektivnu izložbu. Takođe, učesnik je Salona Petar Lubarda, otvorenog nedavno na Cetinju u Galeriji savremene umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je May you live in interesting times, a umjetnički direktor je Ralf Rugof (Ralph Rugoff).
Centar savremene umjetnosti je kao izvršni producent, u saradnji sa Ministarstvom kulture, 20. novembra objavio javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za predstavljanje na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji koje će se održati od 11.maja do 24. novembra 2019. godine. Na konkursu koji je trajao do 20. decembra, apliciralo je trinaest umjetnika.

Ovo je šesto samostalno predstavljanje Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti.

Send this to a friend