Kultura

Potpisan Ugovor o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopa u Kotoru

 

Ugovor o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopa u Kotoru potpisali su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i direktor Filmskog centra Sehad Čekić.

U rekonstrukciju i modernizaciju kina „Boka“ biće uloženo gotovo 200.000 eura, a projekat će biti realizovan u skladu sa razvojnim prioritetima utvrđenim Nacionalnim programom razvoja kinematografije 2018-2023. i Programom razvoja kulture 2016-2020.

“Na ovaj način ne samo da ćemo revitalizovati prikazivačku djelatnost, već ćemo i kulturnu ponudu Kotora obogatiti novim filmskim repertoarom i obezbijediti uslove za prikazivanje kvalitetnih ostvarenja domaće i inostrane produkcije“, kazao je Bogdanović.

Ugovorom je, između ostalog, predviđeno da polovina filmskog repertoara bude posvećena nezavisnom evropskom i nacionalnom filmu dok će, u cilju širenja filmske pismenosti, u modernizovanoj bioskopskoj sali biti organizovane edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, studente, kao i za stručnu i najširu javnost.

“Znamo da je kinematografija kompleksna oblast kulture, koja pored kreativnih i umjetničkih kapaciteta, ima i velike ekonomske potencijale. Upravo ta specifičnost ukazuje da je za sprovođenju politike razvoja ove oblasti neophodan promišljen, sistematičan i dinamičan pristup, a to je ono čime se Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture rukovode u kontinuitetu“, napomenuo je ministar Bogdanović.

Podsjetio je da je Nacionalnim programom razvoja kinematografije predviđena upravo tehničko-tehnološka modernizacija, odnosno digitalizacija bioskopa.

“Ministarstvo kulture već je započelo taj proces. Dobili smo prvi 3D bioskop u Mojkovcu, obezbijeđena su sredstva za nabavku nove opreme za bioskop u Bijelom Polju, a projekat digitalizacije danas nastavljamo u Kotoru. Naš plan je da s ovim aktivnostima nastavimo i u narednom periodu, tako da će po istom principu saradnje biti obuhvaćeni i bioskopi u Ulcinju, Baru i na Cetinju“, poručio je Bogdanović.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Arpcović izrazio je zadovoljstvo današnjim činom potpisivanja Ugovora i zahvalio Ministarstvu kulture i Filmskom centru što su prepoznali značaj ulaganja u modernizaciju bioskopa u Kotoru i u ovaj segment kulture.

„Kotor, kao jedan od centara kulture naše zemlje, ovim Ugovorom dobija izuzetno vrijednu donaciju koja će omogućiti nabavku nove opreme kako bismo našim sugrađanima omogućili najbolje uslove za gledanje filmske umjetnosti u našem kinu „Boka“, kazao je Aprcović.

Direktor Filmskog centra Sehad Čekić istakao je da je ovo još jedan lijep dan za crnogorsku kinematografiju i ukazao da će realizacija ovog Ugovora doprinijeti uzdizanju filmske kulture na mnogo viši nivo. U tom kontekstu, izrazio je zahvalnost Ministarstvu kulture i Opštini Kotor na kontinuiranoj podršci.

„Prema planu koji imamo, postavljanjem tehnike koja može digitalno da projektuje zvuk i sliku, moći ćemo da organizujemo ne samo kvalitetno prikazivanje filmova, već ćemo pažnju moći da usmjerimo kako na edukaciju tako i na ono najbolje što dolazi od svjetske filmske produkcije“, kazao je Čekić.

Grad Kotor, koji dominantno jeste centar kulture Crne Gore, s ovim Ugovorom dobija izuzetno vrijednu novčanu donaciju za nabavku potrebne Cineplexx opreme, kako bi našim sugrađanima obezbijedili najbolju tehniku gledanja filmskih ostvarenja.   Vjerujem da ćemo već do početka jeseni imati raspisan tender kako bi Kino Boka u skorijoj budućnosti bio moderan i savremen bioskop kakav naši sugrađani i zaslužuju“, kazao je predsjednik Aprcović.

Bogdanović je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora sa kotorskom Opštinom i Filmskim centrom koji ima za cilj unapređenje tehničko-tehnoliških mogućnosti kino sale u Kotoru kao i modernizaciju bioskopa najsavremenijom opremom.

“Zadovoljstvo mi je što danas možemo govoriti o jednom potpuno novom pristupu u rješavanju ovog problema jer želimo da dodatno unaprijedimo prikazivačku djelatnost, što je i predviđeno našim nacionalnim programom razvoja kinematografije. Modernizacija bioskopa započeta je u Bijelom Polju, dobili smo prvi 3D bioskop u Mojkovcu, pa će nove bioskope dobiti i stanovnici Cetinja, Ulcinja i Bara. U narednom periodu ćemo obogatiti kulturnu ponudu Kotora i imati mogućnost da dodatno edukujemo mlađe naraštaje pa i stručnu javnost, ali i dodatno promovišemo filmsku pismenost. I u narednom periodu stojimo na raspolaganju Opštini Kotor”, istakao je ministar.

Čekić se najprije zahvalio predsjedniku Opštine Kotor Željku Aprcoviću i ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću na podršci crnogorskoj kinematografiji.

“Filmski centar je posvećen proizvodnji filmova koja nema smisla ako ih nemamo gdje prikazati. Modernizacijom Kina Boka moći će se organizovati i brojne radionice kako bi se formirala filmska kultura na višem nivou. U nekoliko prethodnih godina postigli smo izuzetne rezultate uz podršku Ministarstva kulture i zaista sam zahvalan na tome“, zaključio je Čekić.

Ukupna vrijednost projekta je 80 000 eura, koje obezbjeđuju: 30 000 eura Ministarstvo i 50 000 eura Filmski centar.

Send this to a friend