Kultura

Potpisani ugovori za realizaciju programa i projekata zaštite i očuvanja kulturnih dobara

Ministarstvo kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović potpisao je ugovore o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu. Navedenim Programom obuhvaćeno je 85 projekata i programa i izdvojena sredstva u iznosu od 1.132.000,00 €.

Ugovori su potpisani sa 33 realizatora iz reda nacionalnih i opštinskih javnih ustanova, samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine i organa lokalne samouprave.

“Znamo da je kulturna baština prioritet svih savremenih državnih politika i dugoročni resurs, koji su nam ostavili naši preci i povjerili da čuvamo za buduće generacije. Rukovodeći se time, Ministarstvo kulture prioritetno se opredijelilo za zaštitu i očuvanje kulturnog nasljeđa i prenošenje provjereno dobre prakse prethodnih generacija budućim generacijama, u što autentičnijem stanju”, rekoa je Bogdanović u svom obraćanju.

“Uvažavajući značaj ovog strateškog dokumenta, Ministarstvo kulture je Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu, obuhvatilo 85 projekata predloženih od strane nacionalnih i opštinskih javnih ustanova i samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine, uključujući i druge subjekte koji doprinose zaštiti, unaprijeđenju i popularizaciji kulturne baštine, koji se u najvećem dijelu odnose na konzervatorska i arheološka istraživanja, izradu konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima iz grupe fizički najugroženijih.

Pored navedenog, Programom su tretirana i prezentacija i popularizacija kulturne baštine, edukacija i doedukacija stručnog kadra i tehničko-tehnološko osavremenjavanje lokalnih i nacionalnih institucija, a sa ciljem unaprijeđenja uslova za obavljanje muzejske, bibliotečke, kinotečke, arhivske i konzervatorske djelatnosti. Programom zaštite i očuvanja za 2019. godinu, izdvojeno je 1.132.000 eura. ” dodao je Bogdanović.

Bogdanović se u svom obraćanju, osvrnuo i na dosadašnju realizaciju zakonom propisane obaveze finansiranja zaštite i očuvanja kulturne baštine, kroz donošenje godišnjeg programa, ističući da je u periodu od 2012. do 2018. godine, država preko Ministarstva kulture izdvojila sredstva u iznosu od 7.000.000 eura, za realizaciju 586 projekata i programa.

Ministarstvo kulture je, vodeći računa o jednakoj zastupljenosti finansiranja zaštite i očuvanja kulturnih dobara na cijeloj teritoriji Crne Gore, podržalo, pored ostalih i kapitalne projekte, kao što su arheološka istraživanja praistorijskog lokaliteta Crvena stijena, za koji je izdvojeno preko 300.000,00 eura, antičkog lokaliteta Duklja, Municipiuma S, Risna, Svača i drugih. Dosadašnja realizacija navedenog Programa otvorila je mogućnosti za uspostavljanje saradnje, kako među crnogorskim ustanovama i stručnjacima, tako i sa partnerima iz inostranstva, kao što su univerziteti iz Mičigena i Varšave, Nacionalni istraživački savjet Italije, Arheološki institut Austrije i drugih relevantnih institucija.

“Sve ovo ukazuje da Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture, imaju jasan i prepoznatljiv stav kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturne baštine i crnogorskog nacionalnog identiteta,” zaključio je Bogdanović

Ovogodišnji Program zaštite je obuhvatio: 12 projekata konzervatorskih i arheoloških istraživanja, 34 konzervatorska projekta i sprovođenja konzervatorskih mjera, 7 programa edukacije i doedukacije stručnog kadra, 23 programa popularizacije i prezentacije kulturne baštine, 8 projekata tehničko-tehnološko osavremenjavanja i jedan program finansiranja administrativno-tehničkih poslova Savjeta za upravljanje Područjem Kotora. Program se odnosi na projekte i programe konzervatorskih i arheoloških istraživanja, izrade konzervatorskih projekata i sprovođenja konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima iz grupe fizički najugroženijih, prezentacije i popularizacije kulturne baštine, edukacije i doedukacije stručnog kadra i tehničko –tehnološkog osavremenjavanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeljkovic
Gost
Zeljkovic

Potpia povlascenih partijskih kadrova ,strucnjaka za drzanje institucija pod kontrolom

Send this to a friend