Kultura Razmatrana dosadašnja saradnja u oblasti kulture

Potpisivanje Programa bilateralne saradnje od značaja za jačanje kulturnih veza Crne Gore i Bugarske

Ministar kulture u Vladi Republike Bugarske Boil Banov boravio je danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje je njegov domaćin bio ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

Tokom susreta ministara, razmatrana je dosadašnja saradnja u oblasti kulture, a najviše riječi bilo je o zajedničkim aktivnostima koje će biti realizovane u narednom periodu.

Bogdanović i Banov saglasili su se kako su između institucija kulture dvije države već uspostavljeni odnosi u brojnim oblastima kulturno umjetničkog stvaralaštva, da je posebno intenzivna bila saradnja u oblasti kulturne baštine, te da će biti učinjeni dodatni napori u cilju realizacije zajedničkih projekata.

U tom smislu, formirana je Radna grupa ministarstava kulture Crne Gore i Bugarske, koja će od septembra imati zadatak da upravlja zajedničkim projektima tokom naredne dvije godine. U fokusu će biti projekti iz oblasti kulturne baštine, kreativnih industrija i raznorodni umjetnički programi, pri čemu je naglašeno kako sa znatnim dijelom zajedničkih projekata dvije države mogu učestvovati u međunarodnim programima i fondovima.

Takođe, Bogdanović i Banov istakli su kako postojeći Sporazum o saradnji Crne Gore i Republike Bugarske u oblasti kulture, koji datira iz 2015. godine, predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju, ali da je neophodno u što skorijem vremenskom roku potpisati Program bilateralne saradnje, kojim će detaljnije biti definisane oblasti od zajedničkog interesa.

Saradnja sa UNESCO Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope, koji je smješten u Sofiji, filmska koprodukcija posredstvom podrške „Eurimages“, saradnja na planu digitalizacije arhivske i bibliotečke građe, još su neke od oblasti koje – kako je naglašeno na današnjem sastanku – mogu biti od obostranog interesa.

“Drago mi je što smo danas definisali osnove buduće saradnje, a prije svega što će Radna grupa dva ministarstva od septembra raditi na konkretnim zajedničkim projektima Crne Gore i Bugarske u oblasti kulture. Govorili smo o konkretnim programima koji se tiču stvaralaštva – sa posebnim akcentom na kreativnim industrijama. Jako smo zadovoljni rezultatima prvog konkursa programa „Kreativna Crna Gora“, a i Republika Bugarska ima slične programe – usljed čega je jasno da postoji obostrani interes, prevashodno kada je u pitanju razmjena – kako ideja, tako i stvaralaca na rezidencijalnoj osnovi.

Siguran sam da su u novom vremenu stvorene perspektive za saradnju i u oblasti umjetnosti – a pritom sam posebno naglasio mogućnost filmskih koprodukcija, s obzirom na to da je i Crna Gora od ove godine članica „Eurimages“. Upoznat sa rezultatima moderne bugarske kinematografije, siguran sam da na tom planu možemo ostvariti posebno korisno partnerstvo.

Tokom sastanka, posebno smo razmatrali potencijalna partnerstva u oblasti afirmacije i promocije kulturne baštine dvije države. Za nas, od izuzetnog je značaja saradnja sa UNESCO Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope, koji je smješten upravo u Sofiji, tako da smo danas govorili o konkretnim aktivnostima. Otud, govorili smo i o festivalu nematerijalne baštine, koji bi povezao sve države regije, ali i o aktivnostima koje bi organizovali kroz saradnju bugarskih stručnjaka i nosilaca tradicije iz Crne Gore”, kazao je Bogdanović.

Banov je istakao značaj formiranja Radne grupe koja će raditi na projektima iz oblasti kulture.

“Zadovoljstvo mi je što danas mogu reći da Bugarska i Crna Gora otvaraju novo poglavlje bilateralne saradnje. Postigli smo dogovor o zajedničkoj Radnoj grupi dva ministarstva, koja će se baviti konkretnim projektima od zajedničkog interesa. Na taj način, umjetnici iz naših država ostvariće bližu saradnju. Prvi sastanak bilateralne Radne grupe biće održan u septembru u Sofiji. Stoga, još jednom zahvaljujem ministru Bogdanoviću i njegovim saradnicima na spremnosti da radimo zajedno, ali i Ambasadi Bugarske u Crnoj Gori, koja znatno doprinosi jačanju veza naše dvije države u oblasti kulture”, istakao jeBanov.

Nakon susreta u Ministarstvu kulture, ministar Banov je obišao Dvor kralja Nikole, Biljardu i Umjetnički muzej Crne Gore.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Maglena Plugčijeva.

Send this to a friend