Kultura

Pouka za duhovnu izgradnju

“Ljetopis Popa Dukljanina mi je dao inspiraciju za ovu knjigu. O Ljetopisu je zaista mnogo toga napisano, ali i dalje postoji mnogo oprečnih stavova i prostora za analize. Ta srednjovjekovna hronika slovenskih vladara ne samo što je prvo književno i istoriografsko djelo na ovim prostorima, već, prema mom mišljenju, ima i nemjerljiv vjerski značaj”, kazao je Lav Lajović, predstavljajući svoju knjigu „Hristoliki podvig Svetog kneza Vladimira” u KIC-u „Budo Tomović”.

U svom djelu Lajović analizira brojne elemente koji nesumnjivo govore o Ljetopisu kao svojevrsnoj poslanici hrišćanima onog vremena, a koja i te kako može biti za pouku i duhovnu izgradnju hrišćanima ovog vremena.

“Nema mjesta za mržnju i podjele u Ljetopisu, već preovladava jedan duh, za mene uzvišeno lijepe mješavine pravoslavno-katoličkog, sa ranim ekumenizmom u vremenu kad se nije još ni prepoznavao kodeks hrišćanske jedinstvenosti, ali se njime spontano živjelo”, kazao je Lajović.

Neosporne paralele

Kako je kazao, svega kod nekoliko istraživača „Ljetopisa Popa Dukljanina” naišao je na prepoznavanje neosporne paralele sa Svetim pismom.

“Vjerovatno zato što je riječ o ljudima kojima teologija nije bila uža stručna specijalnost. Za naučnike i ima opravdanja, ali postavlja se pitanje kako to da pojedini teolozi nijesu priznavali značaj ovom najstarijem djelu naše duhovnosti, iako je poznato da je u njemu sadržano žitije prvog slovenskog svetitelja sa ovih prostora, Svetog Vladimira, čiji se kult proširio daleko van granica ondašnje Duklje i Raške”, kazao je Lajović.

On je naglasio i činjenicu da kult Svetog kneza Vladimira predstavlja značajnu poveznicu Istoka i Zapada, medijum u kojem se susrijeću i prožimaju različiti narodi, kulture i religije, jedinstveno nematerijalno dobro ne samo Crne Gore nego i evropskih država u njenom okruženju.

Širi spektar

Urednik rubrike Kultura u dnevnom listu Pobjeda, Vlatko Simunović, kazao je da objavljivanje knjige Lava Lajovića znači nastavak podrške koju Nova Pobjeda pruža projektima vezanim za rekonstrukciju djela i života svetog kneza Vladimira.

“Svjesni obaveze da javnosti što potpunije bude predstavljena autentičnost kulta Svetog Vladimira koji na najbolji način osvjetljava crnogorsku multikonfesionalnu duhovnost i naš savremeni građanski ekumenizam, odazvali smo se molbi Lava Lajovića da Nova Pobjeda bude izdavač njegove studije „Hristoliki podvig Svetog kneza Vladimira”. Tako doprinosimo da se proširi spektar pogleda na djelo i život kneza Vladimira”, kazao je Simunović.

Send this to a friend