Kultura

Poziv Herceg Novom da ugosti međunarodnu radionicu za duvačke orkestre

Mladi članovi Gradske muzike Herceg Novi uspješno su učestvovali u projektu međunarodne radionice za duvačke orkestre u Babenhauzenu u Njemačkoj. Kao rezultat dobre saradnje, Herceg Novom je ponuđeno da bude domaćin sledeće međunarodne radionice u febuaru 2020. godine.

Osmoro mladih Novljana, članova Gradske muzike uzrasta od 12 do 16 godina, bili su sa muzičarima iz Njemačke i Poljske dio velikog orkestra koji je brojio 62 člana. Pod dirigentskom palicom Patrika Šila iz Njemačke i Dariusa Leziona iz Poljske mladi muzičari su na aktivnim i dinamičnim probama uvježbali pet kompozicija.

Svoje znanje pokazali su u finalnom dijelu projekta, nastupom na Festivalu muzike u gradu Natenhauzenu 01. i 02. juna. Ovaj festival okupio je 65 orkestara sa ukupno 1.700 muzičara, koji su defilovali pred preko 20.000 posjetilaca.

Jedinstveni, veliki orkestar koji su činili mladi članovi Gradske muzike Herceg Novi sa kolegama iz Njemačke i Poljske dobio je posebnu pažnju publike, u skladu sa sloganom prvog festivalskog dana “na mladima svijet ostaje”.

Nakon sedam dana, mladi Gradske muzike Herceg Novi vratili su se iz Njemačke sa novim znanjem i iskustvima, ali i novim poznanstvima i prijateljstvima sa vršnjacima iz drugih zemalja koji su takođe zaljubljenici u muziku i zajedničko muziciranje.

Direktor centra za omladinu u Babenhausenu i direktor projekta saradnje mladih muzičara Evrope Majkl Sel izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i potencijalima mladih Novljana i našeg grada.

Zato je izrazio želju da sledeće, 2020. godine u februaru upravo Herceg Novi i Gradska muzika budu domaćini ove međunarodne radionice za duvačke instrumente i orkestre, uz potpunu finansijsku podršku partnera iz Njemačke.

Kako je predloženo, realizacija projekta u Herceg Novom bila bi krajem februara 2020. godine, a konačna potvrda i detalji organizacije biće predmet razgovora u narednom periodu.

Do saradnje i poziva za učešće na radionici u Babenhauzenu došlo je nakon prošlogodišnjeg učešća i osvajanja drugog mjesta u poljskom gradu Lobecu, na takmičenju duvačkih orkestara Evrope. Žiri, koji su činili i članovi iz Njemačke, zapazio je da u ansamblu Gradske muzike Herceg Novi svira veliki broj mladih, uzrasta od 12 do 25 godina, i odmah nakon festivala uputio poziv za ovu radionicu, koja je realizovana u okviru njemačko-poljskog kulturnog projekta.

Učešće hercegnovske Gradske muzike podržale su Opština Herceg Novi i lokalna Turistička organizacija.

Send this to a friend