Kultura u organizaciji Crnogorskog vijeća Srbije

Pozorišna predstava Matičar odigrana u Vrbasu

Sinoć je u Vrbasu u organizaciji Crnogorskog vijeća Srbije odigrana pozorišna predstava „Matičar“ autora Duška Premovića, a u režiji Dejana Jankovića. Uloge su tumačili poznati pozorišni glumci Ljiljana Dragutinović, Feđa Stojanović i Rade Miljanić.

U predstavi je prikazana topla i komična priča o dvoje ljudi kasnih srednjih godina, koji se sreću slučajno, čekajući matičara koji se zagubio u nekoj od seoskih kafana. Oni međusobno započinju teme koje ih zbližavaju, njihove male živote ponovo čine smislenim i vrijednim, ali ipak na kraju shvataju da je njihove nade pojelo vrijeme.

Ovo je ujedno i početak rada Crnogorskog Teatra koje je u Programu Crnogorskog vijeća Srbije, a koje će u budućnosti režirati predstave u sopstvenoj produkciji, angažovanjem crnogorskih profesionalnih glumaca iz Srbije i Crne Gore.

Crnogorsko vijeće Srbije na ovaj način će nastaviti rad na očuvanju crnogorskog nacionalnog identiteta, afirmacijom onoga što je najvrednije u crnogorskoj aktuelnoj kulturi, postepenom izgradnjom kulturne saradnje sa crnogorskim institucijama u oblasti kulture, istaknutim stvaraocima i državnim institucijama Crne Gore.

“Smatramo da je to naročito važno za mlađe generacije Crnogoraca koje se identifikuju sa vrijednostima, koji korespondiraju sa procesima modernizacije i evropeizacije Crne Gore. Na ovaj način Crnogorsko vijeće Srbije koji čine šest nacionalnih udruženja (Beograda, Novog Sada, Vrbasa, Aleksinca, Subotice, Niša) i više uglednih pojedinaca, promovisao bi novi kulturni obrazac, koji bi zaustavio proces razgradnje nacionalne samosvijesti Crnogoraca u Srbiji”, navodi se u saopštenju Crnogorskog vijeća Srbije.

Send this to a friend