Kultura Naš gost: Stevan Koprivica, direktor Gradskog pozorišta Podgorica

Pozorišni život još uvijek na čekanju: Biće kako doktori kažu

Pozorišni život u Podgorici još uvijek je na “stand by” poziciji. Skoro jednogodišnja pauza prekinita je tokom ljeta izvođenjem par predstava u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra i Gradskog pozorišta. Onda je na jesen opet nastupio tajac, koji još uvijek traje. Pozorišta u regionu već početkom godine otvorila su vrata publici uz poštovanje epidemioloških mjera.

Direktor Gradskog pozorišta Podgorica, Stevan Koprivica za CdM je rekao da su glumci spremni za povratak na scenu, ali da je zdravlje ipak najvažnije. Zeleno svijetlo za start daće struka. Do tada, u pripremi su nove predstave koje nastaju u novoj realnosti. Pune sale su za sada nedostižni cilj, od koga se ne odustaje.

Koliko već traje pauza izvođenja predstava u Gradskom pozorištu?

Formalno, pauza traje od uvođenja zdravstvenih mjera u martu prošle godine. Suštinski, poštujući zakon, pauza je prekidana zbog izvođenja dvije premijere na sceni za djecu: „ Bajke životom pravimo“ i „Tri praseta“. Igrane su da radni proces pozorišta ne bi stao, da bi ispunili naše repertoarske obaveze, da bi imali dva vrijedna naslova u vremenu kad pozorišta počnu da rade… Pravi pozorišni život ovih predstava još zapravo nije počeo. Nonsens, ali ne jedini u ovom vremenu, radili smo, a pauza traje.

Koja je predstava posljednja izvedena i kada?

Pomenuta „ Tri praseta“ odigrana su premijerno 09.12. 2020. godine. Premijera je bila zatvorenog tipa, u publici su bili članovi pozorišta, po neki prijatelj pozorišta, strogo vodeći računa o dozvoljenom broju posjetilaca i fizičkoj distanci.

Kada možemo očekivati nastavak sezone u Gradskom pozorištu? Koja će predstava to biti?

Što se nas tiče, možemo koliko sjutra da nastavimo rad, ali nije do nas. Da ne ponavljam već uveliko opšta mjesta vezana za koronu. I, sigurno je, nećemo raditi punim kapacitetom dok ne bude postojala potpuna bezbjednost za naše glumce i publiku. Plan nam je da krajem ovog mjeseca, izvedemo novu premijeru na dječijoj sceni, „ Snježnu kraljicu“ H. K. Andersena, u režiji Jagoša Markovića. U kakvim uslovima, vidjećemo.

Scena iz predstave “Bajku životom pravimo”

Šta je aktuelno u Gradskom pozorištu? Na kojim projektima se radi?

Počele su pripreme za predstavu „ Konje ubijaju zar ne“ za večernju scenu Gradskog pozorišta, u režiji frontmena regionalnog teatra Kokana Mladenovića, a u autorskoj dramatizaciji Maje Pelević. U pozorištu, zbog magijskog mišljenja, nikada ne smijete unaprijed govoriti o ishodima. Ali, citiraćemo čuveni slogan iz „ Letećeg cirkusa Montija Pajtona“ : „ A sada nešto sasvim drugačije“. Ono što je sigurno je da ćemo se suočiti sa bolnom katarzom, spram vremena u kojem ova predstava nastaje.

Scena iz predstave “Lažljivci”

Pod kojim epidemiološkim uslovima će biti organizovane predstave? Koliko ljudi će moći prisustvovati predstavama? Da li će predstave biti izvođene na Velikoj sceni KIC-a?

Velika scena KIC-a je , kao i mala, su jedini prostori, na kojima trenutno možemo da igramo. Tamo smo dugogodišnji, ne podstanari, ali sustanari. Što se epidemioloških uslova tiče, mi ne odlučujemo o njima. Za nas, sve osim pune sale, je iznuda i prinuda. No, mi smo legalisti i legitimisti, a i nismo budale koje preziru svoje i tuđe zdravlje. Biće kako doktori kažu.

 

Imate li informaciju kada će zgrada Gradskog pozorišta biti završena?

Završetak radova je u ingerencijama Agencije za razvoj grada. Mi smo budući korisnici i naš aktivitet je u interpelacijama i sugestijama. Umijemo da pravimo pozorišne predstave, zgrade još uvijek ne. Ali, uz sve teškoće, sama činjenica da se ulazi u finalizaciju izgradnje pozorišta, vjerovatno jedine nove pozorišne zgrade u regionu, u godini sveopšte dekonstrukcije, je civilizacijski poduhvat glavnog grada koji je kulturološka zaostavština za budućnost.

I.Che.

Send this to a friend