Kultura

Pozorište Zetski dom nagrađeno u Bugarskoj za predstavu Sin

Kraljevsko pozorište Zetski dom nagrađeno je za predstavu „Sin“ koju je po tekstu Mirjane Medojević režirao crnogorski reditelj Mirko Radonjić, na XXIX Festivalu malih teatarskih formi, u organizaciji NETA ( Nova evropska teatarska akcija), u bugarskom gradu Vraca, koji ima zavidnu pozorišnu tradiciju.

Ostavivši jak utisak na stručnu javnost i žiri internacionalnog sastava kojim predsjedava Nora Makarova (Rusija), predstava Mirka Radonjića izborila je, kako navodi obrazloženje nagrade da: „Kraljevsko pozorište Zetski dom dobije nagradu za postavku savremene socijalno- istorijske dramaturgije predstave Sin“.

U predstavi koja je izvedena na ovom festivalu 19. maja, glume: Srđan Grahovac, Marija Đukić i Omar Bajramspahić.

“Stariji ljudi ovdje znaju šta se desilo u Jugoslaviji, a ova predstava je tačno dočarala kako je bilo. Uspjeli ste, ja volim ovakav teatar. Ovdje je visok umjetnički standard, vaša je predstava izvanredna i publika je, bez obzira na jezičku barijeru, razumjela vaš komad. Vi to radite na jedan suptilan, moderan način“, izjavila je velika makedonska glumica i doajen jugoslovenskog glumišta, Joana Popovska.

Na festivalu, koji dodjeljuje specijalne nagrade, u organizaciji NEW EUROPIAN THEATRE ACTION (NETA) u periodu 16. do 20. maja izvedeno je 15 predstava iz: Bugarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, a nagrađeno je osam.

Nova evropska teatarska akcija je, kao mreža međunarodnih festivala, nastala novembra 2001. godine, a važi za jednu od najvećih u Evropi. Interesantno je, da je prvi festival NETA bio organizovan u Podgorici, 2006. godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Send this to a friend