Kultura Crnogorski harmonikaš među najuglednijim umjetnicima i profesorima

Predrag Janković član žirija na najvećem svjetskom takmičenju za klasičnu harmoniku u Kini

Profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, Predrag Janković, biće član žirija na najvećem svjetskom takmičenju za klasičnu harmoniku, 72. Svjetski kup, koje će od 13. do 18. avgusta biti održano u gradu Šenženu, u Kini.

Janković će učestvovati na kongresu kao delegat i predsjednik NVO Nacionalna asocijacija harmonikaša, koja je jedini punopravni član te organizacije iz Crne Gore.

Na takmičenju će, kao članovi žirija, biti angažovani najugledniji umjetnici i profesori iz raznih krajeva svijeta.

Organizator događaja je Međunarodna konfederacija akordeonista (The Confederation Internationale des Accordeonistes (CIA).

Predrag Janković je rođen 1976. godine u Podgorici. Osnovnu muzičku školu završio je u Podgorici, gdje je započeo srednje muzičko obrazovanje, a Srednju muzičku školu u Kragujevcu. Studije harmonike pohađao je na Muzičkoj akademiji „Odessa National A. V. Nezhdanova“, u Ukrajini, a 1999. god. diplomirao je u klasi profesora Vladimira Murze sa prosječnom ocjenom 10. Magistarske studije harmonike, u klasi profesora Pavla Fenjuka, završio je 2002. godine na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „P. I. Čajkovski“ u Kijevu. Od 2003. godine radi kao vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a od 2000. do 2008. godine radio je kao profesor harmonike u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici.

Njegovi studenti su pobjednici mnogih međunarodnih takmičenja za harmoniku.

U okviru reforme obrazovanja nižih muzičkih škola u 2018. godini, sa koleginicom je napisao novi program za harmoniku koji je usvojen i akreditovan od Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Bio je i član pregovaračke grupe broj 25 za nauku i istraživanje. Laureat je brojnih nagrada i priznanja – prva Specijalna nagrada na republičkom takmičenju u Podgorici (1993) sa maksimalnim brojem poena (100), prva nagrada u kategoriji dua na republičkom takmičenju u Podgorici (1994)… Jedno od najznačajnijih međunarodnih priznanja je prvo mjesto i specijalna nagrada ,,Grand pri” na međunarodnom takmičenju “Baltika Harmonika” u Sankt Petersburgu (1999). Na međunarodnom muzičkom festivalu “Muzika humana”, 2001. godine u ukrajinskom gradu Zaparožju, proglašen je, po mišljenju publike, za učesnika sa najizrazitijim virtuozitetom. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Slovačka, Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija, Španija i Portugalija).

U julu 2012. godine nastupao je na koncertu sa džez bendom River tokom kulturnog programa Olimpijskih igara u Londonu.

Snimio je CD “Virtouzna harmonika”, prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori. Član je međunarodnih žirija na najprestižnijim svjetskim takmičenjima za harmoniku kao što su „Svjetski trofej“, „Svjetski kup“ i „Međunarodni susret akordionista“ u Puli (Hrvatska). Delegat je Crne Gore u Svjetskoj konfederaciji harmonikaša (CMA), u okviru Nacionalne asocijacije akordeonista Crne Gore, čiji je predsjednik i jedan od osnivača, a član je i Međunarodne konfederacije harmonikaša (CIA). Osnivač je i direktor prvog Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku u Crnoj Gori “Harmonika Fest” koji se kontinuirano održava od 2010. godine i na kojem su nastupili najznačajniji svjetski umjetnici na harmonici.

Trenutno je, pored pedagoškog rada, aktivan i kao koncertni izvođač i predavač na majstorskim radionicama u okviru festivala za harmoniku širom Evrope i svijeta.

Send this to a friend