Kultura samo 50 posjetilaca moglo je da gleda predstavu

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja otvorila vrata CNP-a

Izvedbom predstave “Hamleta u selu Mrduša Donja”, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine, Crnogorsko narodno pozorište (CNP) otvorilo je svoja vrata za publiku. U cilju poštovanja epidemioloških mjera, samo 50 posjetilaca moglo je da gleda predstavu. Međutim, glumci su srećni što, nakon duže pauze, konačno mogu da nastave da se bave svojim poslom.

Glumica Julija Milačić Petrović Njegoš je kazala da su ona i njene kolege zaigrali na sceni, u nekim momentima, kao djeca. Za nju je ova noć jako značajna.

“Jedva sam je čekala i evo dočekala, ali opet, s druge strane, mirisala je na drugu dimenziju i možda na ovu epohu korone na koju ćemo morati da se navikavamo”.

Glumac Jovan Dabović je poručio da je fantastičan osjećaj igrati za publiku nakon gotovo godinu dana pauze, jer njegove kolege i on žive za aplauz i interakciju sa publikom. Zbog toga, smatra, pozorište nema alternativu.

“Kroz 2000 godina nijesmo uspjeli da nađemo alternativu i mislim da je ne treba tražiti za pozorište. Dakako, treba naći put u ovakvim situacijama”, poručio je Dabović.

U tom cilju, glumac Dušan Kovačević apeluje na nadležne institucije da, kako je kazao, vode malo više računa o pozorištu.

“Okolnosti u pozorištu, što se publike tiče, uopšte nijesu alarmantni da se ne poštuju mjere. Naprotiv, poštuju se više nego u pojedinim institucijama i javnim mjestima. Ljudi sjede na pristojnoj distanci i sa maskama. Stepen rizika postoji kod nas glumaca, ali kada mi glumci apelujemo na to da se otvori pozorište onda mislim da nema potrebe ne povećati broj mjesta”, smatra je Kovačević.

Dodao je da, zbog aktuelnih epidemioloških mjera, ne može da se stvori atmosfera koju treba da ima pozorišna predstava.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja tekst je koji uspješno podbada, izvrgava kritici i ruglu, te uznemirava duhove naših prostora. Ova groteskna tragedija bez problema pronalazi put do današnjeg gledaoca. Jer, bez obzira što se klasična Šekspirova dramska priča, smješta u savremeni kontekst onog vremena, njena intertekstualnost i razotkrivanje vanvremenskih ljudskih mana vodi je k nama. Ta priča o oportunistima, lopovima, licemjerima skrivenih iza političke frazeologije trenutka, razotkriva glupost totalitarističkog režima, ali jednako tako otvara prostor analogiji s našim vremenom.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja je na repertoaru CNP-a i 4. februara. Kako su kazali iz te institucije, želja im je da u narednom periodu publici ponude nove produkcije, nastale prošle godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
majkl
Gost
majkl

bravo CNP, dase vrate glumci na honorarne ugovore, to bi bilo odlicno pozoriste!
ovako glumci prave mnogo problema bave se politokom a fuserisu svoj posao!

Send this to a friend