Kultura režiju potpisuje Varja Đukić

Predstava Slavuj – dramsko muzička Forma za Kseniju

Foto: Duško Miljanić

Predstava ,,Slavuj – dramsko muzička Forma za Kseniju“, za koju tekst i režiju potpisuje Varja Đukić, premijerno će biti izvedena u ponedjeljak 24. februara 2020. godine, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici. Treću premijeru u ovoj godini Gradsko pozorište realizuje u kooprodukciji sa Sibila d.o.o. – knjižara Karver.

“Varja nam donosi jednu neobičnu predstavu. Neobičnu za Gradsko pozorište kako je bilo do sada ,ali nije neobična za naše buduće vizije i planove, a to je žanrovski raznovrstan i kvalitetan program, namjenjen svim građanima. Siguran sam da će ova predstava izazvati jake emcije kod podgoričke publike prije svega, jer je ovdje kroz dinamičan život Ksenije Cicvarić, ispričan i razvoj Podgorice i njenih stanovnika”, kazao je umjetnički direktor Dušan Kovačević.

Varja Đukić godinama stvara u prostoru koji ocrtava duh stare Podgorice i prošlih vremena. Upravo je to i bio podstrek da se upusti u ovakav projekat.

Foto: Duško Miljanić

“Prije dosta godina dobila sam ideju od Duška Novakovića, Kseninog sina, kada sam razgovarala s njim prije 20 godina. Ksenija je kulturološka ikona, ne samo u Crnoj Gori i imala je jako težak život. Priroda Ksenininh pjesama pripada duhu ovoga grada, to su njezne i ljubavne pjesme. Upravo ta kontradiktornost njenih pjesama i njenog privatnog života me je iznenadila. Trudila sam se da uz ove divne mlade ljude upravo to dočaram”, kazala je Varja Đukić.

Pored Varje Đukić, Kseniju Cicvarić, kroz različite periode života, tumače Vanja Jovićević, Katarina Krek, Olivera Tičević i devetogodišnja Ana Vujović.

“Za mene je ovo ogroman zadatak i ogroman zalogaj ali mislim da smo napravili sjajan posao”, kazala je Vanja Jovićević.

“Ovo je priča o ženi, teretu umjetnost, kvalitetu i težnji da se sve to ostvari. Moj lični zal je što Crna Gora Kseniji nije mnogo više dala. Mi ćemo se potruditi da joj na neki način uzvratimo, da njen glas traje i da se čuje”, kazala je Neda Tadić.

Foto: Duško Miljanić

“Meni je bilo zadovoljstvo da radim na predstavi. Ksenija je za mene jedna velika osoba. Kada sam ja bila izabrana bila sam presrećna, sve ovo mi jako puno znači”, izjavila je Ana Vujović.

“Ksenija je neko ko je želio da školuje glas. Varja Đukić joj kroz mene tu želju ispunjava. Ponosna sam što mogu da predstavim Ksenine osjećaje njenom pjesmom. Uživam da radim sa našim glumcima koji odlično reaguju na nas muzičare. Svi se odlično slažemo i jedni drugima smo podrška”, kazala je Olivera Tičević.

Pored Olivere muzičke uloga interpretiraju: Miroslav Ilić, harmonika, Tijana Ilić, sopran, Petar Dobričanin, bas, Igor Perović, tenor, Neda Tadić, sopran, violina, Bojana Nenezić, alt i Jovan Vuković, tenor. Kompozitorka je Nina Perović.

Foto: Duško Miljanić

“Glumci tumače život Ksenije a mi mužučari njenu pjesmu. To radimo u jedinstvenom aranžmanu uz ekipu koja je sjajna. Ksenija posjeduje univeraznle vrijednosti, nešto što je veliko i važno i sigurna sam da ćemo prenijeti to i publici”, kazala je kompozitorka Nina Perović.

“Volim kada se na sceni spajaju različiti vidovi umjetnosti. Srećna sam što smo svi zajedno pravimo nešto veliko i važno”, kazala je Neda Tadić.

Glumački ansabl još čine: Ivana Mrvaljević, Miloš Pejović, Emir Ćatović, Jovan Dabović, Lazar Đurđević, Bojana Nenezić, Ana Vujović, Ana Krivokapić i Stefan Savović.

“Dragocjeno mi je bilo što sam toliko saznao o životu Ksenije Cicvarić. Mislim da će i publici biti dragocjeno da se kroz umjetnočku formu upoznaju sa njenim privatnim životom, koji je manje poznat od pjesama”, kazao je Miloš Pejović.

“Smatram da je ispred Varje bio veliki posao. Svi ćemo i pjevati ali i naučiti da pjevamo kroz život, bez obzira u kojim teškim okolnostima se našli”, kazao je Emir Ćatović.

Kroz ovu predstavu nećemo naučiti samo o Keniji već i o životu u Podgorici koji manje poznajemo danas. Još više mi je drago da žena poput Varje priča ovakvu pricu. Trebalo bi da ima više projekata sa ovakvim temama – kazao je Lazar Đurđević.

Foto: Duško Miljanić

“Sam process stvaranja ove predstave je bio izuzetno zanimljiv, izuzetno zahtjevan i izuzetno težak. U ponedeljak ćemo svi zajedno vidjeti šta smo to dosegli i šta smo napravili. Dali smo sve od sebe a sud ostaje na vama”, kazao je Jovan Dabović.

Scenografiju za predstavu je uradila Andreja Rondović, koreografkinja Tamara Vujošević Mandić, video art potpisuje Gojko Berkuljan, kostimografkinja je Lina Leković.

“Ovo je moj drugi projekat sa Vajrjom. Da bi ispratili sve, koreografija je dosta svedena, prati ovu priču na suptilan i divnan način”, kazala je Tamara Vujošević Mandić.

Predstava će reprizno biti izvedena u utorak 25.02 2020. godine, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici.

Ulaznice se mogu kupiti putem mobilne aplikacije Gradskog pozorišta, kao i na biletarnici KIC-a. Prilikom online kupovine ostvaruje se popust od 20%.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

tekst i režiju potpisuje glumica, a igraju umjetnici koji nijesu podgoričani, što je mnogo , mnogo je, ostavite Kseniju na miru

Biba
Gost
Biba

Kako je tuzno kad neko razmislja samo lokalno.

Send this to a friend