Kultura

Predstava Slobodana Marunovića najbolja na FEDRI

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini na 45. Teatarskom festivalu BiH FEDRA u Bugojnu dodijeljena je „Piscu porodične istorije“, Ljubomiru Đurkoviću u režiji Slobodana Marunovića, a u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Marunović je osvojio nagradu i za najbolju režiju, dok je priznanje za najbolju glumicu otišlo Vesni Đurić za ulogu Jovanke Milošić, takođe u predstavi „Pisac porodične istorije“.

“Riječ je o predstavi, „tragičnoj farsi u deset slika”, koja u zavidnoj mjeri scenske sinergije dramskog teksta, rediteljskog postupka i glumačke igre promišljenim teatarskim jezikom iznova postavlja kritički i emotivni upit o krhkom biću porodice, ali i individuuma, u žrvnju balkanske buke i bijesa povijesti. Fotošopirana, povijesno-mitologizirana, okamenjena porodična istorija/slika/identitet, pretvara se, „deziluzioniziranjem”, u scensku sliku svoje agonije”, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri je ocijenio da Slobodan Marunović sigurnim vođenjem ansambla, kroz iznimno precizna i tačna rediteljska rješenja, iščitava složeni, „klasični”, dramski tekst Ljubomira Đurkovića i uobličava predstavu jasnih i komunikativnih scenskih znakova.

“Uz minimalna vanjska sredstva scensku prezentnost Vesna Đurić postiže najzahtjevnijim glumačkim sredstvom – stapanjem sa likom i impostiranjem njegove osnovne note majke, supruge koja iz kaveza egzistencijalno-antropološkog patrijarhata, zapravo na svom ženskom „principu“ pokušava održati porodicu na okupu iz koje gradi svaku scensku radnju”, navodi se u obrazloženju žirija.

U žiriju su ove godine bili: Jelena Trepetova-Kostić, Nedžad Fejzić i Dragan Komadina. Festival je održan od 13. do 20. jula, a u takmičarskom dijelu izvedeno je sedam predstava.

Send this to a friend