Kultura Po tekstu Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića

Predstava Sumnjivo lice zaokružila takmičarsku pozorišnu selekciju Ljetopisa

Posljednja predstava ovogodišnjeg „Ljetopisa“ u takmičarskoj selekciji, odigrana je u utorak, 13. avgusta na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru. „Sumnjivo lice“ po tekstu Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića izveo je ansambl Narodnog pozorišta iz Sombora, koji ovu predstavu sa velikim uspjehom igra 21 godinu.

Ovaj komad još od tog 9. maja 1998. godine kada je premijerno izveden uživa veliku popularnost kod publike, a ujedno je i najstarija predstava Somborskog pozorišta. Pored Saše Torlakovića, višestruko nagrađivanog za tumačenje glavne muške uloge (Jerotije), Radoja Čupića (Vića), Davida Tasića Dafa (Milisav), Srđana Aleksića (Žika), koji su iz prvobitne glumačke podjele i sve ove godine tumače svoj lik, ostali likovi su mijenjali svoje tumače, a kako Torlaković kaže, na zadovoljstvo i glumaca i publike, ova predstava će se još dugo igrati:

„Ovo je predstava koju najduže igramo u našem pozorištu u kontinuitetu, režirao je Jagoš Marković, tada smo bili mladi i on i ja, i drago mi je da ovu predstavu tako čuvamo i ako Bog da zdravlja nama koji igramo u njoj, igraćemo je na zadovoljsto publike još. Kada imate takvog pisca i reditelja u spoju sa takvim ansamblom, znate mi smo malo pozorište ali predano radimo i trudimo se, a Nušić je pisac za sva vremena i publika to voli da gleda, pogotovo u jednoj koncepciji Jagoša Markovića.“

„Sumnjivo lice“ odigrano je više od 120 puta, a mlade generacije koje stasavaju rado je gledaju i to je ono što ohrabruje, kaže Torlaković koga je festivalska publika već imala prilike da vidi u predstavi „Tartif“ gdje je tumačio naslovnu ulogu.

Po aplauzima sudeći, ovaj miljenik barske publike maestralno je na scenu donio lik neukog sreskog kapetana Jerotija koji je, prema riječima protagoniste, stasavao sve ove godine zajedno sa njim.

Ovaj izuzetni komad našeg čuvenog komediografa govori o nama, našem mentalitetu, a tematski aktuelan je i dan danas. U jednoj varoši vlast su obavljali korumpirani i polupismeni državni činovnici. Zbog pogrešnog tumačenja šifrovanog pisma krenuli su u potragu za sumnjivim licem koje je stiglo u njihovu varoš i sa sobom donijelo spise uperene protiv dinastije. Da li je Nušić, pisavši ovo prije skoro stotinu godina, bio vizionar ili se mi kao društvo nijesmo zapravo promijenili Torlaković kaže:

„Može biti i jedno i drugo. Nušić je izuzetno inteligentan čovjek bio i zaista nije se ništa suštinski tu promijenilo u odnosu vlasti i naroda. Mislim da je on na duhovit način ispričao jednu zanimljivu priču, i uopšte su njegovi takvi komadi a kad kao glumac dobijete ulogu u Nušiću to je veliko zadovoljstvo. Meni se posrećilo da igram u nekoliko predstava, i uvijek mi je interesantno koliko publika voli i razumije ono što nam Nušić poručuje iz onog vremena“, kazao je Torlaković.

Pored već pomenutih glumaca iz originalne postave, ansambl čine i Biljana Keskenović, Danica Grubački, Pero Stojančević, Aleksandar Ristoski, Zdravko Panić, Živorad Ilić, Ninoslav Đorđević, Mihajlo Nestorović, Dragana Šuša, Vladimir Broćilović i Nemanja Bakić, kao i muzičari „Dunavski biseri“, iz Apatina.

U kalendaru 32. „Ljetopisa“ u srijedu, 14. avgusta je posljednji muzički program posvećen crnogorskoj sceni, kada će se publici u Baru predstaviti Dragana Peruničić. Akustični koncert ove mlade nade domaće scene zakazan je za 21:30 u Dvorcu kralja Nikole.

Send this to a friend