Kultura

Predstavljen film Da li ti nedostajem?

Projekat Mentalna ekologija

Nakon sjajnog otvaranja izložbe i juče, 2. juna, bogat dan u Kuslevovoj kući u Podgorici.

U organizaciji Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sinoć je predstavljen film DA LI TI NEDOSTAJEM? u produkciji CEZAM-a, režija Blagota Marunović.

Film govori o otuđenosti čovjeka od prirode i ponovnoj rekonekciji sa istom. Cilj projekta je da mlađe generacije, ali i cjelokupno društvo, podsjeti na blagodeti prirode i njenu veličanstvenost i značaj. Sniman je u magičnom ambijentu nacionalnog parka Prokletije.

Nakon projekcije filma na događaju su se publici obratili: Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma; Tamara Brajović, direktorica Direktorata za prirodu; Vladimir Martinović, direktor Nacionalnih parkova Crne Gore; Anđela Marunović, glumica u filmu Da li ti nedostajem? i Milena Živković, vizuelna umjetnica koja je na autentičan način uvezala važne aspekte naših života kakvi su kultura i zaštita sredine.

Projekat Mentalna ekologija

Projekat Mentalna ekologija, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Direktorat za prirodu, su kao partneri unutar Zelene nedjelje EU – najvećeg događaja posvećenog evropskim politikama u oblasti zaštite životne sredine, ali i “Nedjelje mentalne ekologije”, te u susret 5. junu, ovim događajem na umjetnički obojen način nanovo podstakli brigu o crnogorskim prirodnim bogatstvima, biodiverzitetu, ali i našem boljeh ophođenju prema istom.

Gosti i publika su dijelom prije zvaničnog događaja, dijelom nakon, obišli izložbu uz vodičkinju i dio tima Mentalne ekologije kao kustoske podrške. Uz bogat koktel slušali su DJ izbor Darka Ljumovića poznatijeg kao Mr Jools.

Dalje u duhu Mentalne ekologije i sa lakoćom poštujući nepredvidivosti i prirode i društva najavljuju dvije promjene u programu:

Predavanje najavljeno za danas će prof. dr Dragan Hajduković održati u petak, 9. juna.

Danas u 19h će autorka projekta Mentalna ekologija, Milena Živković, imati vođenje kroz izložbu i predstavljanje interaktivnog rada VODA.

Predavanje Kreativne tehnike najavljeno za utorak, prof. dr Nenad Vujadinović će održati u četvrtak, 8. juna.

U utorak, 6. juna, program takođe ne ostaje bez interaktivnog sadržaja, naime, vizuelna umjetnica Milena Živković će održati radionicu i predavanje o Land Art-u.

Da rekapituliramo, očekuje nas mnogo gusto trodnevno mentalno uživanje:

7. jun – dr Andrej Josifovski
8. jun – prof. dr Nenad Vujadinović
9. jun – prof. dr Dragan Hajduković

 

 

 

Send this to a friend