Kultura

Predstavljen kustoski kolektiv BLOK iz Zagreba

Kustoski kolektiv BLOK

U okviru Decembarske umjetničke scene (DEUS 2021.), a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, sinoć je promovisan zagrebački kustoski kolektiv BLOK. Na promociji su govorile gošće iz Zagreba: Vesna Vuković, Ana Kutleša i Dunja Kučinac.

Moderatorka razgovora Nela Gligorović istakla je na početku da je dvije decenije djelovanja i aktivizma kolektiva BLOK, te osnovne njihovog rada, kao što su produkcija i istraživanje društveno-angažovanih umjetničkih praksi, izdavaštvo, edukacija u oblasti umjetnosti i politike, te organizovani podsticaj radnika u kulturi za dobijanje boljih uslova rada.

Razgovor je vođen u tri dijela. Prvi se odnosio na predstavljanje BLOK-a i njegov aktivizam u lokalnoj zajednici, u cilju potpunijeg i boljeg organizovanja te zajednice. U tom smislu, BLOK kao nevladina organizacija prije dvadeset godina započela je rad kroz kuriranje međunarodnog festivala “Urban” u javnom prostoru, i ta se praksa nastavila do danas istakla je Vesna Vuković, naglasivši da je to najdugovječniji (petnaestogodišnji) program njihove organizacije.

Angažman članova BLOK-a predstavlja promovisanje umjetničkih praksi u javnim prostorima, većinom gradskim, i to uglavnom na trgovima i ulicama – nezavisno od umjetničkih institucija. Cilj njihovog djelovanja je privlačenje i približavanje najšire publike, a teme su najčešće privatizacija javnih prostora, promjena vlasti, liberalizacija, evroatlanske integracije i slično. U tom smislu veoma je razvijena i saradnja sa stručnjacima raznih profila.

Kustoski kolektiv BLOK
Kustoski kolektiv BLOK

Ana Kutleša govorila je o živoj praksi i susretima sa domaćim i međunarodnim istraživačima i istraživanju pri netipičnim susretima, gdje je ponekad, kako je kazala, intervenisala i policija.

Aktivnostima BLOK-a nije samo obuhvaćen centar grada Zagreba, već te aktivnosti podrazumijevaju i disperziju prema drugim kvartovima i periferiji. Prilikom predstavljanja BLOK-a prikazan je i video snimak kojim je publici predstavljeno djelovanje i BAZA – odnosno prostor, u kome se osmišljavaju i pokreću njihove aktivnosti.

Dunja Kučinac govorila je o osmišljavanju novog projekta i osnivanju “Muzeja susjedstva” na Trešnjevci u Zagrebu, nakon dobijanja sredstava iz evropskih fondova. S obzirom da je zamišljen i okrenut prema lokalnoj zajednici i kvartu u kojem radi, muzej je pokrenuo niz aktuelnih pitanja – od ženskih prava do kulturno-istorijskog nasljeđa.

Kučinac je istakla izvrsnu saradnju sa ljudima iz kvarta koji im donose svoje artefakte od kojih je sačinjena virtuelna muzejska zbirka. Njen sadržaj čini nekoliko stotina artefakata, te blizu tri stotine zapisa nastalih na osnovu usmenog kazivanja – priča i priloga. U tom smislu Kučinac je posebno istakla projekat “Crvena Trešnjevka” koji se odnosi na radnički pokret i antifašističku povijest u Hrvatskoj. Cilj projekta, kako je kazala, bio je njegova revalorizacija i aktuelizacija s obzirom da je to razdoblje bilo potisnuto. Metode u radu su različite i zavise od toga kome i na koji način se obraćaju. Gotovo od samog početka uključivani su stanari zgrada i studenti.

Od 2005. dio programa BLOK-a su i mikropolitike i u formi razgovora, diskusija, radionica, predavanja, okupljaju kustose, teoretičare i istoričare prezentujući aktuelne društveno-angažovane umjetničke prakse prošlosti i savremenosti. U okviru razgovora o BLOK-u, predstavljen je 97. broj časopisa Instituta za povijest umjetnosti, koji izlazi od 1958. godine.

Sadržaj časopisa pripremljen je na osnovu predavanja a tretira važna pitanja za lokalnu zajednicu od feminizma, fašizacije, endžioizacije kulture i slično. Sadrži takođe i niz manifesta iz 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka koji tretiraju pitanje revolucija i umjetnosti, te govore o temama koje treba postaviti na otvoreniji način i dati im drugačiju perspektivu. Bilo je riječi i o međuratnom udruženju umjetnika “Zemlja” čiji su članovi bili i članovi komunističke partije, i kasnije NOB-a, a cilj BLOK-a je da predstavljanjem takvih publikacija tematizira prošlost radničkih i lijevih pokreta, istaknuto je na promociji te nevladine organizacije.

Ovaj program realizovao se u saradnji s organizacijom “Teorema”.

Send this to a friend