Kultura

Predstavljen program Tivatskog književnog ljeta

Predstavljen program Tivatskog književnog ljeta

JU Gradska biblioteka Tivat, po prvi put samostalno, priprema zanimljiv književni program koji će upotpuniti ponudu grada tokom ove sezone.

Vesna Barbić direktorica JU Gradska biblioteka Tivat istakla je da JU Gradska biblioteka po prvi samostalno izlazi sa svojim programom, koji je regionalnog karaktera.

“Sedam programa smo osmislili da budu zanimljivi, kako domaćoj čitalačkoj publici, tako i gostima koji ljetuju u našem gradu. Želja je da upotpunimo kulturnu ponudu grada, a ukupnu turističku ponudu podignemo na veći nivo”, kazala je ona.

Barbić je najavila da će prvi književni program u okviru ove manifestacije biti predstavljanje knjige tivćanke Sanje Bauk „Životne priče“ dodavši kako su se trudili da program bude usaglašen sa programima Centra za kulturu i JU Muzeji i galerije da nebi dolazilo do preklapanja programa.

Dr Miomir Abović glavni urednik izdanja kazao je da će nakon promocije knjige Sanje Bauk biti promovisano stvaralaštvo Enesa Halilovića, Uroša Petrovića, Anite Panić, Mihajla Pantića, Damira Karakaša i Slobodana Vladušića.

“Sedam veoma zanimljivih programa. Htjeli smo da predstavimo još nekoliko značajnih stvaralaca, ali zbog njihove zauzetosti, to smo ostavili za naredno ljeto. Uporedo sa ovim Tivatskim književnim ljetom mi nastavljamo ono što inače radimo. Naše rubrike, preporučivanje knjiga, knjige za poklon, Leksički vremeplov, objavljivanje naučnih radova o Tivtu. A s jeseni će biti još dosta zanimljivih tribina. Već imamo u planu zanimljive goste iz različitih oblasti“, rekao Abović.

Goran Božović potpredsjednik Opštine Tivat istakao je da je Bibliotečka djelatnost dugo godina bila na marginama djelatnosti Centra za kulturu Tivat te da se već sada može konstatovati, nakon nepunih godinu dana od formiranja, da se pokazala ispravnom odluka o formiranju posebne ustanova kulture, JU Gradska bilbioteka Tivat.

“Ja želim da čestitam direktorki i glavnom uredniku na dosadašnjem veoma kvalitetnom radu, koji su već sada učinili veoma vidljivom ovu ustanovu kulture. Kao plod tog kvalitetnog rada imamo sedam zanimljivih programa Tivatskog književnog ljeta. Time ćemo upotpuniti nadaleko poznatu kulturnu ponudu Tivta u onom segmentu gdje smo bili dijelom manjkavi. To je jedna kvalitetna promocija, ne samo kulturna nego i turisitčka”.

Božović dodaje da je Opština Tivat je za programske aktivnosti ove godine opredjelila 35 hiljada eura, a za Tivatsko kjiževno ljeto je opredjeljeno 15 hiljada eura, dodajući da očekuje da će naredne godine to biti značajno više.

Borka Mršulja, sekretarka za drušvene djelatnosti Opštine Tivat istakla je da je Biblioteka najmlađa kulturna institucija ali da je u proteklom periodu uspjela da kroz raznovrstan kulturni sadržaj, gradi svoj identitet i da bude prperoznata po svom djelovanju.

“Nadam se da će publika biti zadovoljna i da će uživati u tivatskom književnom ljetu. Ja bih pohvalila rad biblioteke koja se trudi i tokom cijele godine da ponudi kvalitetne programe“, zaključila je Mršulja.

Send this to a friend