Kultura

Predstavljena monografija 50 godina Praznika mimoze

Praznik mimoze – 50 godina cvjetnog festivala, monografija koja čuva sjećanje, predstavlja osnovu za budućnost i proslavlja 50. rođendan čuvenog novskog festivala, a koju je priredila i uredila novinarka Vitka Vujnović, promovisana je sinoć u Dvorani Park, u okviru programa “Hvala za 50”.

“Ova monografija omogućava nam detaljan, sistematski, objektivan uvid u pet decenija Praznika mimoze, što je čini kapitalnim djelom izuzetne vrijednosti. Ona i sagledava različite koncepte festivala, predstavlja riznicu iskustava i sjećanja koja će nam biti nepogrješiv i neprocjenjiv smjerokaz u budućim decenijama Praznika mimoze”, istakao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Katić je kazao da je ova monografija “istorijski dokument, ujedno pregled postignutog i zavjet za budući rad na unapređenju cvijetnog festivala, simbola našeg grada”.

On se zahvalio svima koji su, da bi prikazali sjaj svih 50 godina, učestvovali u temeljnom i istrajnom stvaranju i prikupljanju građe, dodajući da se raduje novim uspomenama koje ćemo stvarati na Prazniku mimoze.

Monografija “Praznik mimoze – 50 godina cvjetnog festivala” na 328 stranica sa 527 fotografija priča o osnivačima, onima koji su ga realizovali, bogatili, učestvovali u festivalskim programima i s ponosom pronosili priču o Prazniku i Herceg Novom. Inicijativa za objavljivanje monografije potekla je iz Javne ustanove kulture Herceg Fest, koja je izdavač.

Govoreći o jednogodišnjem radu na stvaranju ovog djela, direktorica Herceg Festa Gordana Porobić Krcunović posebno je istakla zasluge urednice izdanja, novinarke Vitke Vujnović koja je “bdila nad monografijom iz straha da nekoga ne izostavi, trudeći se da perom uhvati neuhtaljivi duh mimoze”.

“Hvala svim članovima redakcije koji su dali sve od sebe da monografija izađe na vidjelo, a posebno svim Novljanima koji su dali svoj doprinos uspješnoj realizaciji 50. Praznika mimoze i pokazali empatiju čak i onda kada smo griješili, jer empatija je stvar kulture”, poručila je Porobić Krcunović.

Send this to a friend