Kultura

Preminula pjesnikinja Maja Perfiljeva, autorka pjesme Bokeljska noć

Zagrebačka pjesnikinja i profesorka hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva preminula je danas u 79. godini života.

Perfiljeva je rođena u Tivtu, gdje je provela najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu. U javnosti se afirmisala kao autorka brojnih tekstova pop i rok muzike.

Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija postala pjesma “Bokeljska noć”- antologijska balada bez koje ne može da prođe ni jedna fešta u Boki.

Susret sa Davorinom Popović i grupom Index na Opatijskom festivalu 1968. godine donio je prekretnicu u njenom životu. Za njih je napisala čuvene pjesme “Da sam ja netko” i “Sanjam”.

“Pjesme su moj život, a poznanstva sa ljudima učinila su me još bogatijim“, govorila je Maja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blaki
Gost
Blaki

Ode još jedna Bokeška legenda .
Putuj Majo i neka ti je vječna slava.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Jedne ce se noci lude zapalit’ u nama vatre cudit’ ce se moje vale kako zanos nosi ljude Srce jednom mora planut’ za sav zivot, za sve dane mora nekad poslije tuge vjetar nosit’ nase ladje Zasjat’ ce palaci, antike, tarace cakulat’ ce sjore, zie graciane svi oridjinali i sve karampane hodit’ ce na festu za nas Kotorane Ali kada… Više »

Zemljak
Gost
Zemljak

Posto pripadam mladjoj generaciji, mislim da nije bilo Dusanke Belade i nekih njihovih zajednickih pjesama, nikad ne bih cuo za nju…iako je ocigledno bila veliko ime u svijetu muzike.

Ana
Gost
Ana

Nazalost, kasno se culo.za nju. Bila je divan covjek, vjecito dijete. Ni u svom gradu nije bila dugo poznata, valjda zato sto je zivjela u Zagrebu,a ne npr u Beogradu, a napisala je bezbroj pjesama o svom zavicaju. Obozavala ja Boku i sa ponosom isticala svoje Mongolsko porijeklo. Divno je bilo poznavati je i uciti od nje.

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Slava joj.

gedža
Gost
gedža

Ostale su predivne pjesme. Žao mi je .Počivaj u miru, a porodici saučešće.

Send this to a friend