Kultura

Preminuo književnik Bekim Sejranović

Bekim Sejranović

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je istaknuti književnik i prevodilac Bekim Sejranović, saopštili su juče iz bosanskohercegovačke izdavačke kuće Buybook na svom Facebook profilu. Sejranović je preminuo u 48. godini života.

Bekim Sejranović rođen je u Brčkom 1972. godine. Studirao je na riječkom Pomorskom fakultetu, no odustaje od sna da postane pomorac, te na tamošnjem Filozofskom fakultetu počinje da studira kroatistiku i komparativnu književnost.

Dragi naši, upravo smo primili tužnu vijest koja je duboko potresla kolektiv izdavačke kuće Buybook. Nakon kratke i…

Posted by Buybook Doo on Thursday, May 21, 2020

Godine 1993. seli se u Oslo, na čijem je Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu od 2001. do 2006. godine radi kao lektor i predaje južnoslovenske književnosti, jezike i prevođenje.

Istovremeno, od 2000. godine pa sve do smrti radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, te pisao i objavljivao prozu.

Dobitnik je nagrade Meša Selimović 2009. godine za najbolji roman za svoje djelo ‘Nigdje niotkuda’.

Autor je knjige kratkih priča “Fasung”, kao i romana “Nigdje niotkuda”, “Ljepši kraj”, “Sandale”, “Tvoj sin Hucklbery Finn” i “Dnevnik jednog nomada”.

“Rođen sam u Bosni, odrastao sam u Rijeci. Poslije sam živio u Norveškoj, putovao sam dosta. Kao čovjek se osjećam nekom vrstom nomada, građaninom svijeta. Kao autor i kao pisac mislim da nemam nacionalni predznak. Uobičavam da kažem da sam pisac svih onih koji čitaju, pogotovo onih koji kupe moje knjige. Volio bih reći da sam svjetski pisac, ali bi zvučalo malo pretenciozno”, rekao je Sejranović u razgovoru za Radio Slobodna Evropa u julu prošle godine.

Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, nemački, češki, italijanski i poljski.

Od 2011. do 2014. godine Bekim Sejranović je živio u Ljubljani, a od maja 2015. godine živio je i radio u Zagrebu.

Send this to a friend