Kultura

Preminuo kompozitor Aleksandar Vujić

Poznati kompozitor, dirigent, kamerni muzičar i pedagog Aleksandar Šaca S. Vujić preminuo je u srijedu u 72. godini života poslije duge i hrabre borbe protiv bolesti.

Njegove kompozicije, a najviše “Oče naš” i “Kolo” su postale pravi hitovi umjetničke muzike, ne samo u Srbiji, nego i u svijetu, što je rijetkost u ovom žanru.

Nagrađena djela su mu objavljivana na više desetina kompakt-disk izdanja u zemlji i inostranstvu, a cio njegov opus obuhvata više od 100 kompozicija različitog karaktera.

Horska muzika zauzimala je posebno mjesto u stvaralaštvu Aleksandra Vujića, tako da polovnu njegovog ukupnog opusa predstavljaju upravo horske kompozicije.

Osnivač je prvog privatnog kamernog gudačkog orkestra “Simfonijeta Beograd” kao i “Madrigalskog hora FMU”.

Vodio je i orkestar FMU, “Prvo beogradsko pjevačko društvo” u dva maha, horove “Braća Baruh” i “Juventus kantat” iz Sombora, a više puta je osvajao zlatne medalje na Međunarodnim horskim olimpijadama i festivalima.

Kao dugogodišnji profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, Aleksandar Vujić je bio poznat po velikom optimizmu, smirenosti, dobronamjernosti, pravičnosti i izveo je na put oko 40 generacija muzičara predavajući im “Sviranje partitura”, jedan od najvažnijih predmeta za buduće dirigente i kompozitore.

Nosilac je Sretenskog krsta 3. ranga iz 2014. godine, odlikovanja mađarske vlade “Zoltan Kodalj” i Državne medalje Izraela, piše “RTS”.

Njegov odlazak će ostaviti osjetnu prazninu u muzičkom životu Beograda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Петар Терзић
Gost
Петар Терзић

Веома сам ожалошћен да је мој пријатељ, Сенћанин, Александар Шаца Вујић преминуо. Био је изузетан музичар,педагог, хоровођа али пре свега изузетан човек. Лака му земља.

Dea
Gost
Dea

Neka su andjeli nebeski s tobom…i svi heruvimi…Amin

Send this to a friend