Kultura Priznati crnogorski pisac

Preminuo Miodrag Karadžić autor čuvene Đekne

Foto: IN4RS

Priznati crnogorski pisac Miodrag Karadžić, autor čuvene televizijske drame “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo” preminuo je danas u Novom Sadu, saznaju Novosti.

U propratnom tekstu Karadžićeve knjige „Urnebesne komedije i jedna bolna priča“ daje se najbolji opis njegovog stvaralaštva: “Komedije karaktera, iznikle iz dubokog poznavanja crnogorskog mentaliteta i fascinantno uvjerljivog podražavanja narodnog govora sjevera Crne Gore, oblikovale su živopisne likove u kojima čitalac prepoznaje ljude koji ga okružuju.”

Miodrag Karadžić rođen je 27. 1. 1950. na Cetinju. Nakon završene gimnazije diplomirao je na ekonomskom fakultetu u Subotici. Za književni rad dobio je sljedeće nagrade; tri nagrade Radio Beograda za najbolju komediju: 1983. godine za tekst To kad uvati ne pušta, 1984. za komediju Đekna još nije umrla a kaće ne znamo i 1985. za tekst Mlada jes premlada još nije. 1984. godine dobija nagradu „Branislav Nušić“ (nagrada „Ben Akiba“) za najbolji dramski tekst za komediju Samo vi ajte, mi ćemo graktat i arlaukat (izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu i na drugim pozornicama). Komedije su mu izvođenje u Zrenjaninu, Šapcu, Vrbasu i mnogim drugim mjestima.

Za Televiziju Crne Gore napisao je sljedeće komedije: Male nevolje velikih prijatelja, 1998; Prijemni ispit, 2001; Srećna mi nova godina, 2003. i Viljuška se drži u lijevu ruku. Za RTS napisao komediju Novogodišnje vjenčanje, 2002., a za TV Politiku komediju Spušti slušalicu. Monodrama Bizmismen u izvođenju Voja Krivokapića nalazila se na repertoaru pozorišta Duško Radović . Monodrama Prva bračna noć, u izvođenju Mime Karadžića, kao veoma uspješna pozorišna predstava snimljena je 1992. godine i emitovana na više televizija. City records je 2006. godine izdao CD monodrame koja je veoma uspješno komercijalizovana. Komedija To kad uvati ne pušta godinama je izvođena na repertoaru pozorišta Boško Buha. Za Nikšićko pozorište 2015. godine Karadžić je napisao komediju Jao moj Jagoše. Komedija Šta mu je ono na glavu snimljena je i emitovana 2016. na TVCG. Monodramu Zlatni lančić od bižuterije napisao je 2014. po narudžbini glumca Andrije Miloševića. Premijera je izvedena u Domu sindikata 2015. g. i do sada izvedena 180 puta.

Karadžić je i autor mnogobrojnih cjelovečernjih novogodišnjih programa TVCG. Po njegovim tekstovima su režirali Živko Nikolić, Blagota Eraković, Zdravko Šotra, Branko Baletić, Draško Đurović, Goran Bulajić, Milan Karadžić.

Scenario za film Gorčilo nastao je na osnovu pozorisne predstave Jesi li to došo da me vidiš koja je pisana po narudžbi Crnogorskog narodnog pozorišta. Scenario za film je napisan 2014. i iste godine je snimljen, a premijera je bila 2015. u Sava centru. Film je gledalo više od 250.000 ljudi, a gledanost mini-serije od 5 epizoda dostizala je 40%. Serija je emitovana na RTS-u. Autor je još dvije TV serije: Đekna još nije umrla a kaće ne znamo 1988. g. (RTCG), i Volim i ja nerandže, no trpim, 1992., RTS…

Nagrađen je i Ćopićevom nagradom, otkupnom nagradom Radoje Domanović za satiričnu priču Zašto volim svoju domovinu, i nagradom na festivalu JRT u Neumu za najbolji scenario za komediju To kad uvati ne pušta. Živio je i radio u Novom Sadu.

8

avatar
1000
5
3
0
 
7
Petar PetrovicTitobog26SlavkoJustusBoys
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nek ti je vjecna,slava dobri covjece,gromado crnogorska

Titobog26
Gost
Titobog26

Karadzicu cuvaj svoje Srbe svoje Srbeeee

Boys
Gost
Boys

Izuzetan stvaralac i kreativni Cetinjanin cija je porodica preselila za Beograd, on za Novi sad i to sredinom sedamdesetih godina. Dio njihove dobre porodice i sada je tokom citavog ljeta u gradu pod Lovcenom. Nek mu je laka crna zemlja, rijetko se radjaju takvi stvaraoci….

Zunzar
Gost
Zunzar

Mislio sam da je lose predstavio crnogorce,(u Djekni) a sad vidim da i nije.

Justus
Gost
Justus

Da li je u Crnoj Gori dobio neku nagradu?
..ne pročitah to ili preskočih!

Tako ti je to
Gost
Tako ti je to

Niko nije svetac u svom selu 😊

Justus
Gost
Justus

Po prezimeni i mjestu rodjenja, je naš.
Pa, se prosto postavlja pitanje zašto mi ne nagradjujemo naše?!

Slavko
Gost
Slavko

Nemamo kad od kradje i spijanja.

Send this to a friend