Kultura

Preminuo slikar Jovan Jovo Ivanović

Jovan Ivanović je rođen u Budvi, 22. oktobra 1932.godine.

Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, školovanje je nastavio u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom, koja se duboko urezala u njegov život kao i kasniji stvaralački rad.

Diplomirao je u istoj školi na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića, a potom odlazi u Beograd, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada.

Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964. u zgradi Zeta filma poslije koje je krenuo sa aktivnijim prezentacijama u Italiji, Austriji, Belgiji…a iste godine je postao i član ULUCG-a, od kada učestvuje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama ovog udruženja.

Ljubav prema Budvi nesebično je dokazao i kroz nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne galerije koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije.

O njegovom radu pisali su mnogi likovni kritičari, a njegov lik je bio inspiracija mnogim istaknutim umjetnicima kao što su Milo Milunović, Božidar Jakac, Milić od Mačve, Salah Taher i Milan Tucović.

Dobnik je brojnih nagrada, među kojima Novembarske nagrade grada Budve( 1974), Nagrade Cetinjskog salona 13. novembar (1974), Druge nagrade na Internacionalnoj izložbi slika, grafika i skulptura u Materi, Italija (1976), te Nagrade ULUCG za crtež Milo Milunović (1989).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zvezdana
Gost
Zvezdana

Izvanredan umetnik, predivan suprug, otac i deda, a nadasve veliki Covek! Pocivaj u miru, dragi Jovo, iako znas koliko ces da nedostajaces!

Send this to a friend