Kultura

Preminuo Vuk Krnjević

U Beogradu je u 84-oj godini preminuo Vuk Krnjević, poznati pjesnik, književni kritičar, esejista i filmski scenarista.

Bezmalo tri decenije bio je glavni urednik najstarijeg beogradskog časopisa, “Književnost”, objavio je dvadeset knjiga poezije, bio direktor dramskog programa RT Beograd, urednik scenarija TV serija “Otpisani”, “Povratak otpisanih”, “Osma ofanziva”, “Salaš u malom ritu” filmova “Više od igre”, “Noć đenerala”.

Ljeta je provodio u Tivtu u svojoj omiljenoj pećini na Kakrcu i preko dvije decenije pratio sva kulturno umjetnička dešavanja u Tivtu.

Vuk Krnjević je rođen u Sarajevu, 6. maja 1935. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Studirao je u Beogradu i diplomirao na grupi za južnoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. Postdiplomske studije iz dramaturgije pohađao na Humboltovom univerzitetu u Berlinu.

Dobitnik je nagrade Udruženja književnika Bosne i Hercegovine (1961), Zmajeve nagrade, koju dodjeljuje SANU-u iz fonda Branko Ćopić (1999), Nagrade Udruženja književnika Srbije “Milan Rakić” (2005) i nagrade “Kočićevo pero” (2006). Za knjigu Jadi starog Vertera dobio je 2008. godine “Povelju za životno djelo” Udruženja književnika Srbije.

Vukov poslednji umjetnički rad vezan je za Tivat- prošlog ljeta učestvovao je u snimanju TV dokumentarne serije “Na veslu priča” Matice Boke i Udruženja “Šta hoćeš iz Beograda”.

U izdanju beogradskog „Sveta knjige“ prošlog ljeta je izašla njegova poslednja knjiga poezije, za koju je kako je proročanski tvrdio da je oproštajna.

„Napisao sam svoju oproštajnu knjigu pjesama koja se zove „Zaklon“, da se zaklonim od ovoga svijeta koliko je moguće i da završim sa pisanjem pjesama. To su oproštajne pjesme, a sada ću da pišem memoare koji će biti dosta uzbudljivi. Poznavao sam dosta znamenitih ličnosti kao što su Andrić, Crnjanski, Dušan Matić sve do mojih vršnjaka, stanovnika ove kugle zemaljske. Počasni sam član Udruženja književnika, dobio sam sve moguće počasti i nagrade koje se mogu dobiti, pa mi je i toga preko glave”, rekao je Krnjević.

Send this to a friend