Kultura

Preminuo Željko Mijanović, scenarista Tri karte za Holivud

Scenarista i dramaturg Željko Mijanović preminuo je u Beogradu 6. januara u 59. godini.

Rođen 1960. godine u Vrbasu, Mijanović je osnovnu školu i gimnaziju završio u Nikšiću, a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Već osamdesetih godina prošlog vijeka pojavio se kao zapažen satiričar u kultnom jugoslovenskom časopisu Student paralelno sa satirom objavljivao je poeziju u vodećim jugoslovenskim književnim časopisima, a 1990. godine i zbirku pjesama “Vođenje ljubavi”.

Bio je autor scenarija za televizijske emisije različitih žanrova među kojima su i dugometražni igrani TV filmovi „Osmi dan u nedelji“, „Mefisto“ i „Posljednji doček“, Tri karte za Holivud“, „Tamna strana sunca“ i „U ime oca i sina“ u režiji Božidara Nikolića.

Kao dramaturg i pisac songova, radio je na pozorišnim predstavama i mjuziklima: „Polje punobisera“ i „Zooteka“, „Ženidba i udadba“ i „Mister dolar“, „Vojvođanska rapsodija“ i „Bilo jednom u Banatu“.

Željkov poslkednji tekst izveden na sceni bio je autorski projekat realizovan u saradnji sa Petrom Božovićem „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem“ prošle godine.

Mijanović je od 1994. do 1998. godine napisao preko stotinu scenarija za dokumentarnu seriju RTS-a Puls koja se bavila fenomenima elektronskih medija.

Sa Vladimirom Kosićem napisao je libreto za operu Tatjane Milošević „Ko je ubio princezu Mond“, kao i libreto za mini-operu iste kompozitorke “Adonis i Galateja“ koja je premijerno izvedena iste godine u Sali Ministarstva kulture na Cetinju.

Mijanović je bio dobitnik više nagrada i priznanja i član Predsjedništva Udruženja filmskih umjetnika Srbije.

Preko 30 godina živio je i radio u Beogradu. Iza Željka ostaju supruga Tatjana i troje djece.

Sahrana je sjutra na groblju u Gornjem Polju kod Nikšića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rajkan
Gost
Rajkan

Postovanje za sve sto je uradio. Napisao je puno dobrog. Jos kao gimnazijalac pokazivao je veliki talenat. Odlazi jos jedan sjajni niksicanin.

Jovanča
Gost
Jovanča

Nije nego Vrbašanin, iz Vrbasa. Kad ti odgovara, onda je Nikšićanin, a kad ti ne odgovara, onda je tamo neki Srbijanac. E pa neće da može.

NK-CT
Gost
NK-CT

Laka ti gornjepoljska zemlja,dragi Zeljko.

Jovanka
Gost
Jovanka

Nisam ga poznavala licno da znam vise, ali bilo je tu genijalno napisanih scena, hvala mu na tome i neka mu je laka crna zemlja.

Send this to a friend