Kultura

Prešernov park u Podgorici kao zalog budućim generacijama

Doniranjem spomenika Njegošu u Ljubljani i spomenika Prešernu u Podgorici, konzul Vojislav Kovač je trajno simbolički označio naše izuzetno dobre političke, ekonomske i kulturne odnose, kako sadašnjim tako i budućim generacijama građana Crne Gore i Slovenije, rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović večeras na svečanom otkrivanju spomenika slovenačkom pjesniku France Prešernu i otvaranju Prešernovog parka u glavnom gradu.

Spomenik slovenačkom pjesniku France Prešernu i Prešernov park je poklon Kovača, počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji,  Podgorici i njenim građanima, na Dan državnosti Slovenije.

“Ovo mjesto simbolizuje saradnju dva grada – Ljubljane i Podgorice, kao i prijateljstvo i dobre diplomatske odnose dvije države, Crne Gore i Slovenije” naglasio je Stijepović, ističući da su dva grada realizovala mnogo značajnih projekata, praktičnu saradnju i partnerstvo u mnogim oblastima razvoja, a Ljubljana je podrška i uzor po mnogim pitanjima unapređenja rada u upravi Podgorice.

“Iskustva i prakse glavnog grada Slovenije predstavljaju izuzetnu pomoć i vidljivi su rezultati u korist i na zadovoljstvo naših građana,” zaključio je Stijepović.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je istakao da mu je velika čast što je danas u Podgorici, koja je grad pobratim sa Ljubljanom. Podsjetio je da je 2014. godine, u prisustvu predsjednika Mila Đukanovića, otkriven spomenik vladiki Njegošu na Njegoševoj cesti u Ljubljani, koji sa ponosom predstavlja prijateljstvo Crne Gore i Slovenije.

On je istakao i da je Kovač napravio izuzetno djelo kako u Ljubljani, tako i u Podgorici, i u to ime mu poklonio dar vrhunskog umjetnika Oskara Kogoja – List mira.

„Neka taj List mira bude poruka za sve građane ovog područja da možemo živjeti u saradnji i razumijevanju,“ zaključio je gradonačelnik Ljubljane.

Kovač je kazao da spomenike ličnostima, koji predstavljaju dva svojevrsna simbola nacionalnog dostojanstva država Crne Gore i Slovenije, poklanja sa željom da svjedoče o dugim kulturnim istorijskim odnosima dva naroda, o dobroj međudržavnoj saradnji i o gostoprimstvu i otvorenosti naših glavnih gradova.

“I vjerujem da će Podgoričani prihvatiti Prešernov spomenik sa istim poštovanjem kao što je u Ljubljani prihvaćen Njegoš i da će njihovi ponosni likovi i njihove plemenite misli biti zalog budućim generacijama za očuvanje nacionalnih i kulturnih vrijednosti slovenačkog i crnogorskog društva,” rekao je konzul Kovač, podsjećajući da je ovim činom zaključena ideja inicirana u Ljubljani 2014. godine kada je, u saradnji sa gradskom opštinom Ljubljana, postavio spomenik Petru II Petroviću Njegošu u centru grada.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je naveo da su, u procesu identitetskog uobličenja većine nacionalnih kultura, posebnu ulogu imali književni stvaraoci koji su svojim djelom uspijevali da generišu njihove jezičke i kulturne osobenosti, što se tokom 19. vijeka pokazalo kao ključna podrška buđenju nacionalne svijesti kod većine evropskih naroda.

“Taj su zadatak uvijek obavljali književnici čije se djelo širilo preko prostora umjetnosti pisane riječi i koje je istorija postavila na ono brdo sa kog se vidi i poviše, i podalje. France Prešern je upravo jedan takav gorostas čiji je pjesnički genij narodni govor Slovenaca izdigao na nivo jezika kojim se stvaraju djela visoke književnosti, što nije bilo samo veliko kulturno dostignuće već i značajna potpora nacionalnom samopouzdanju slovenačkog naroda. U to doba, kada će nacional-romantičarski zanosi mnoge južnoslovenske književnike zatvoriti u uski krug iskustva sopstvenog roda i jezika, Prešern će pokazati otvorenost za iskustvo svjetskog romantizma, postavljajući svojim nasljednicima visoke stilske i poetske standard,” naglasio je ministar.

Bogdanović je istakao da su spomenik France Prešernu i Prešernov par označitelji bliskosti dva prijateljska naroda, njihove istorijske i kulturne povezanosti, ali i mjesto koje će nas stalno podsjećati na ulogu koju kultura i književnost imaju pred izazovima savremenog, sve globalnijeg svijeta.

Ministar kulture Slovenije Anton Peršak rekao je da Njegoš i Prešern imaju puno toga zajedničkog.

“Iako su bili po porijeklu i pozicijama sasvim različiti, jer je Njegoš bio svjetovni i vjerski vladar, a Prešern marginalac koji je živio na rubu društva, ekskomuniciran od strane crkve, često bio u poziciji da se bori za egzistenciju, oba autora bili su savremenici, romantičari i stvorili duhovni fundament i bazu naših nacija. Njegoš je sa Lučom mikrokozma, Gorskim vijencom i Šćepanom Malim, napravio nešto na šta se mogao vezati nacionalni projekat. Prešern, iako se sasvim druge pozicije, koji nikad nije doživio slavu koju je doživio Njegoš kao romantična figura sa Balkana, napravio je isto Slovencima sa Krštenjem na Savici, sa Sonetnim vijencom, stvorio je tu duhovnu osnovu na kojoj smo Slovenci gradili svoj nacionalni identitet, svoj istorijski projekat koji se na kraju ostvario 1990. i 1991. godine. Zato smo mi i što više zahvalni gospodinu Kovaču jer nas je izborom ličnosti kojima je donirao spomenik – Njegošu u Ljubljani, Prešernu u Podgorici, upozorio na nešto zajedničko u našoj istoriji, iako su naši putevi bili dosta različiti“, naveo je Peršak.

Uz brojne kulturne i javne poslenike Crne Gore i Slovenije, otvaranju su prisustvovali i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kao i specijalni gost počasnog konzula Kovača, Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA.

Vojislav Kovač obavlja funkciju počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji od 2011. godine. U Sloveniji živi i radi više decenija. Autor spomenika je Rok Žnidaršič, arhitekta iz Ljubljane, dobitnik najvećeg slovenačkog priznanja na području umjetnosti, Prešernove nagrade.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Puz Demon
Gost
Puz Demon

Jao Capris ili vec sto si.Presern ,,,tako smo ucili u skoli.Imam njegovu knjigu i lijepo pise Franc Presern.Ako izdavacka kuca nije slovo pojela.

Puz Demon
Gost
Puz Demon

Bravo…Dobili smo parkic u Pg.Bravo…

Beždjece
Gost
Beždjece

Njegos je za Preserna klasa. Ali nema ni jedan park da se zove po njemu u Sloveniji. Interesantno je da ima nekoliko slicnih konstatacija u komentarima i maju mnogo vise dislajkova nego lajkova. Nekako sticem utisak da u CG ima mnog vise slovenaca nego sto mislimo.

Alojz
Gost
Alojz

Ima Njegošev park i bista u njemu!

Medovina
Gost
Medovina

Tako se širi prijateljstvo među narodima.Slovenci zaslužuju poštovanje, a mi … ne baš, svi.
Vojislav Kovač, zaslužuje sve pohvale.Njegova je zasluga spomenik Njegošu u Ljubljani, kao i ovaj u Poodgorici.Kao bivši spoortista-košarkaš, završio je karijeru u Slveniji i tamo ostao da živi i radi, no nije zaboravio svoju zemlju.

bakardi
Gost
bakardi

njegos je jedan i nema mu ravna za sad.

cinik
Gost
cinik

Pročitah da je gospodin Kovač donirao i ovaj spomenik Crnoj Gori i Njegošev spomenik Ljubljani u Njegoševom patku!

capris
Gost
capris

Spomenik je odličan, samo je moglo ime biti pravilno napisano, jer je njegovo ime i prezime France Prešeren, a ne Prešern.

Gost
Gost
Gost

Kako se vama sviđa taj spomenik? Meni se lično sviđa. Neobičan je napravljen od uzdužnih linija. (ne znam kako se piše stručno jer nisam vajar). Neka nam je sa srećom narode moj dobri i pošteni.

Igor
Gost
Igor

Da li znate veličinu Njegoševog spomenika u Ljubljani? Može stati na dlanu. Pobratimstvo je formalnost, suština je da Slovenci ne daju Crnogorcima ni manjinska prava, a kamoli spomenik Njegošu u veličini Prešerna.

Cremisimo 11 ml
Gost
Cremisimo 11 ml

Doći će slovenci 😆ne mogu sa njima 😄😄😄😄😄😄😄😄

Više od zveka
Gost
Više od zveka

Ko li piše ove književne kritike Bogdanoviću? Nakon što ih pročita mora da mu se “vrti u glavu”. Ali, mora se priznati da ima hrabrosti (ili drskosti) kada može čitati tekstove koje ama baš ništa ne razumije.

Principessa
Gost
Principessa

Bogdanovic je rodjeni gospodin za tebe i takve sto pisu protiv vlasti, samo zato sto su vlast. Momak za 10

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Kako je to “poklono” počasni konzul CG u Sloveniji? I to spomenik i park??? Da bi neko nešto poklonio mora ruku u svoj privatni džep da zavuče, a pošto piše da je to on lično poklonio, logičan zaključak bi bio da je od svoje plate odvajao i skupljao pare da bi mogao ovoliko da iskešira, u što čisto sumjam.

Pop
Gost
Pop

Poklonio. Ne sumnjaj. Provjeru

Maša
Gost
Maša

Koliko smo jadan narod i koliko nam ništa ne odgovara! Dotična isfrustrirana gospođo, da ste se malo informisali prije kačenja ovakvog komentara vidjeli bi da je Vojislav Kovač jedan od najuspješnijih biznismena u Ljubljani i da mu nije potrebno (iz konteksta izvučeno) DA POTKRADA svoju zemlju !

Zvek zivi
Gost
Zvek zivi

postoji li dje u Sloveniji Njegosev park?

Enigma
Gost
Enigma

Makse Migo ne zasmijavaj Prešerna 😂

Trol
Gost
Trol

Kralja Nikolunsu pamtila ona stabla. Neka ste ih pośekli, samo su lad pravila. Pi

Anonimous
Gost
Anonimous

Recept – Park na podgoricki nacin: potrebno: pokomatiti 20ak stabala bora starih 50 godina, zaostalih pored Bolici rupe, zbog koje je, takodje pokomacena krusevacka suma, nalije se dosta betona, i park je gotov. Kamo srece da su ovo samo nazvali spomenikom Presernu (bez ikakve dileme, podrzavam podizanje spomenika ovom pjesnickom velikanu) a park zaista zasadili negdje drugo…

Trol
Gost
Trol

Stabla su bila stara preko 100 godina. Svojevremno je zgrada RTCG pomjerena “dublje” od ulice da binse sacuvala ta ista s pocetka proslog vijeka. No jento bilo dok je jos neko korostio glavu

Gost
Gost
Gost

E stvarno. Što će se (ako se ikad izgradi) izgraditi u onu rupu pored RTCG đe je trebao da bude hotel Bolići za vrijeme Miomira Mugoše? Zna li ko? Pozdrav.

Mne
Gost
Mne

Trebali su Booksovce zvati , da odrecituju onu od Franca Preserna 😂😂😂😂😂😅😅😅😅😆😆😆

21 MAJ
Gost
21 MAJ

” Koliko puta lutam gradom cijelim
Da tebe vidim.Ne mogu da sretnem milo ti lice koje tako zelim.”….Presern

Kimi
Gost
Kimi

Sve to dobro samo ni rijeci o adresi parka

FRANCa Hilmo
Gost
FRANCa Hilmo

Vele da je Migo gurao laktovima ove DPS-ovce i pitao: “Jje li ovo spomenik onom FRANCa sto drzi prodavnice?”
Rijetki su znali odgovoriti.

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Više vjetujem da si se ti pitao ko je Franc Prešeren pa ti je jedina asocijacija bila Franca!

FRANCa Hilmo
Gost
FRANCa Hilmo

“ide ovca”

GliboGlibavi
Gost
GliboGlibavi

Austrijski konjusari pominju 90-te u Podgorici… suludo je porediti Njegosa i kontekst njegov sa austrtijskom provincijom

wartbourg
Gost
wartbourg

GliboGlibavi potrefio si samom sebi nick 1/1

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Migo nešto izgleda ljut!?

Sestra
Gost
Sestra

Meni više izgleda ka da ga muče hemoroidi… a vid Milaša sto se smori kao braca matic u bioskop! 😆

savjetnik
Gost
savjetnik

Ne brinite vi za Miga. Boli vas svaki naoredak CG.

Send this to a friend