Kultura Kreativna Crna Gora

Prezentacija kulturne baštine kroz aplikaciju Turistiko

Predstavljanjem mobilne aplikacije „Turistiko” u okviru kampanje „Živimo kulturu“, Ministarstvo kulture završava ciklus prezentacija autora čiji je rad podržan na drugom konkursu za kreativne industrije iz programa „Kreativna Crna Gora“.

Riječ je o projektu koji na inovativan način promoviše kulturnu baštinu, u konkretnom slučaju – grada Kotora.

Imajući u vidu značaj i modularnost same platforme, podrška Ministarstva kulture usmjerena je na dalju afirmaciju ovog turističkog vodiča tj. na proširivanje projekta i na ostale djelove Crne Gore.

Natalija Ojdanić dio je ekipe koja je radila na razvoju aplikacije „Turistiko“. Kaže da je digitalizacija duge i izuzetno bogate istorije Kotora bila veliki izazov za cio tim.

„S obzirom na to da smo iz Kotora, gdje je kruzing turizam najrazvijeni u Crnoj Gori, bili smo u prilici da često gledamo turiste kako gube orijentaciju po ulasku u Stari grad. Kroz našu aplikaciju željeli smo da omogućimo posjetiocima Kotora da na pravi način dožive 20 vjekova istorije ovog grada“, pojašnjava Ojdanić i napominje da je riječ o prvoj aplikaciji ovog tipa na našem tržištu.

Dodaje i da „Turistiko“ može da funkcioniše bez internet konekcije, te da je dostupan na android i apple platformama.

„Aplikacija sadrži audio vodič kroz Stari grad. Uz to, putem ove aplikacije mogu se ostvariti razni popusti u radnjama i restoranima širom Kotora. Audio vodič snimljen je na engleskom, italijanskom, ruskom, francuskom i španskom jeziku, a „Turistiko“ (TouristiKo) možete pronaći na Google Play i App Store“, ističe Ojdanić.

Projekat će, kaže, razvijati u pravcu proširivanja i na ostale crnogorske gradove.

„Za početak, ciljna grupa su nam bili turisti koji posjećuju Kotor, a u budućnosti namjera nam je da „Turistiko“ obuhvati i ostale gradove naše države, kako bismo mogli da promovišemo kulturnu baštinu Crne Gore na još kvalitetniji način“, dodaje Ojdanić.

Takođe, kako naglašava, ideja im je da u daljem razvoju sadržaja aplikacije podrže accessibility turizam, tj. turizam za ljude sa otežanim kretanjem.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini.

Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vodic
Gost
Vodic

Ostadosmo bez posla (zivi turisticki vodici)
Sve pohvale za ideju ali se nadam da nece zazivjeti nikada!

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

Odlična aplikacija…svaka čast

Send this to a friend