Kultura

Princ Nikola: Polemika o Njegošu je previše politizovana

Predsjednik CANU, akademik Dragan K. Vukčević, sa članovima Predsjedništva Akademije, primio je juče predsjednika Fondacije “Petrović Njegoš“ princa Nikolu Petrovića Njegoša, člana Stručnog savjeta dr Branislava Radulovića i generalnu sekretarku Fondacije Milicu Perišić. Zamoljen da za Pobjedu prokomentariše aktuelnu polemiku koja se tiče Njegoševog lika i djela, princ Nikola je poručio da pitanja vezana za velikog pjesnika treba da ostanu predmet razmatranja u okviru polja kulture.

“Tumačeći Njegoševo djelo moramo imati na umu vrijeme u kome je ono nastalo. Kada čitamo Homera, znamo da je to svijet Homerovih junaka i Troja, ne dovodeći ih u odnos sa Grčkom kakva jeste danas. Na isti način treba tretirati Njegoša i njegov Gorski vijenac. Njegoš je prvenstveno veliki pjesnik koji slavi slobodu i borbeni duh. Svaki narod ima pjesnika koji je njemu važan jer veliča njegovu slobodu. Ideja slobode i čovjekovog dostojanstva je univerzalna. Čovjekovo pravo da brani svoje dostojanstvo i slobodu to je suština Njegoševog djela koja je univerzalno bitna…Svijet književnog djela je autonoman i reflektuje okolnosti vremena u kome se zbiva radnja, pa na osnovu njega ne treba suditi ni o čovjeku pjesniku ni o ljudima koji danas žive. Polemika koja se sada vodi o Gorskom vijencu previše je politizovana. Iz polja kulture Njegoš i njegovo djelo izmještenu su u zonu žustrih političkih rasprava. Ja u tome neću da učestvujem”, kazao je princ Nikola.

U razgovorima sa predstavnicima CAN-a je istaknuto da postoji obostrani interes za saradnju s ciljem afirmacije i promocije kulturnih i istorijskih vrijednosti Crne Gore kroz učešće na skupovima CANU o kulturnoj baštini, o arhitekturi Crne Gore, u leksikografskim izdanjima Akademije.

Istaknut je interes Fondacije”Petrović Njegoš“ za učešće u realizaciji programa obilježavanja 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca koji ove godine priprema Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.

O saradnji ove dvije institucije biće zaključen sporazum o saradnji.

Akademik Dragan Vukčević izrazio je zadovoljstvo zbog sureta sa princom Nikolom Petrovićem Njegošem i osvrnuo se na buduće zajedničke projekte CANU i Fondacije “Petrović Njegoš“.

“Prilikom susreta predstavnika fondacije i naše akademije razgovaralo se o vrlo konkretnoj saradnji. Uskoro ćemo potpisati sporazum naših institucija. Za 2017. godinu predvidjeli smo nekoliko aktivnosti. Jedna se tiče kulturne baštine i nasljeđa Crne Gore, a princ Nikola bio je posebno zainteresovan za segment arhitekture. Drugo pitanje ticalo se organizovanja jednog okruglog stola posvećenog velikom crnogorskom arhitekti Ranku Radoviću, a treće pitanje vezano je za veliki jubilej 17o godina od objavljivanja Gorskog vijenca”, istakao je Vukčević.

Send this to a friend