Kultura

Princezi Kseniji podići spomenik na Cetinju: Žena koja je bila ispred svog vremena

Princeza Ksenija

Na Cetinju je pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika princezi Kseniji Petrović. Skulpturu bi radio crnogorski slikar Dimitrije Popović, a planirano je da bude postavljena u Njegoševoj ulici na lokaciji niže od Kuće Marka Đukanovića. Rok za realizaciju je 2022. godina, piše Pobjeda.

Ideju da se izradi skulptura iznio je i razradio sa prijateljima i jednim brojem građana Vesko Pejović, sekretar Ogranka Matice crnogorske na Cetinju i izvršni direktor NU “Cetinje moj grad”. Ideja je naišla na podršku velikog broja građana i aktuelne vlasti Prijestonice.

“Da bi se izbjegle zamke birokratskih procedura i nepotrebno gubljenje vremena za realizaciju ove ideje, a ispoštovale sve zakonske obaveze vezane za lokaciju i postavljanje skulpture u užem gradskom jezgru, pri nevladinom udruženju “Cetinje moj grad” formiran je Odbor za izradu skulpture princeze Ksenije, koja bi se realizovala donacijama i poklonila gradu. Odbor bi radio volonterski. Rukovodilac projekta je Vesko Pejović”, istakao je za Pobjedu Marko Špadijer, predsjednik Odbora koji broji 18 članova.

SKULPTURA

Odbor se opredijelio da izradu skulpture u bronzi princeze Ksenije u prirodnoj veličini povjeri renomiranom umjetniku Dimitriju Popoviću, uz zahtjeve da uradi lik princeze Ksenije u realističkom maniru, a da skulptura cjelinom „emituje” poruke o tome koliko je ova žena bila ispred svog vremena. Završenu skulpturu Odbor bi, uz ugovor o donaciji, poklonio opštini Cetinje. Odbor je sugerisao opštinskim vlastima Cetinja da se skulptura postavi u Njegoševoj ulici na lokaciji niže od Kuće Đukanovića, prema sadašnjoj Vinariji i kiosku za prodaju novina.

“Ovaj sada dosta zapušten prostor mogao bi se oplemeniti i nazvati trgom princeze Ksenije. Određivanje precizne lokacije trebalo bi usaglasiti sa DUP-om starog jezgra Cetinja. Rukovodstvo Opštine Cetinje se obavezalo da će u toku 2022. godine, u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju i Upravom za zaštitu kulturnih dobara, preduzeti sve potrebne radnje za uređenje tog prostora (uključujući sanaciju skulptura „četiri godišnja doba”, fasadu i ograde dvorišta Kuće Marka Đukanovića), kako bi u tom ambijentu bila postavljena skulptura princeze Ksenije, a taj se prostor koristio za kulturne događaje”, kazao je Špadijer.

Vesko Pejović je za Pobjedu istakao da je Kuća Đukanovića, kao nepokretno kulturno dobro, zaštićena Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

“Iako je već duže vremena veoma zapuštena, izaziva veliku pažnju turista, kako zbog arhitekture, tako i zbog skulptura ,,četiri godišnja doba” koje se nalaze ispred nje. Sada je prilika da se ,,osvježe” i skulpture i Kuća kako bi ovaj dio starog jezgra Cetinja sa budućim trgom princeze Ksenije bio oplemenjen”, kazao je Pejović.

On je podsjetio da su nekada, u toku ljetnje sezone, mnogi Cetinjani do kasno u noć, uz duhovite priče, a često i pjesme, sjedjeli ,,po kunetama”.

“Danas kuneta nema jer su sa novim načinom odvođenja voda sa ulica koji nije adekvatan za cetinjske kiše, one nestale, tako da se sa sjetom pominju. U tom cilju, sa željom da ,,vratimo na scenu” cetinjsku kunetu, duž istočne ograde dvorišta Kuće Đukanovića (u dužini od 30 m), zahvaljujući donaciji građevinske firme ,,Bombeton”, već smo napravili pidžun i kunetu kako bi posjetioci kulturnih događaja mogli tu da sjede, što će mnogima predstavljati poseban doživljaj”, rekao je Pejović.

POZIV DONATORIMA

Inicijativni odbor za realizaciju ovog projekta čine publicista Marko Špadijer, predsjednik i članovi gradonačelnik Prijestonice Cetinje mr Aleksandar Kašćelan, profesorka i režiserka Radmila Vojvodić, akademik prof. dr Zoran Rašović, advokat Borislav Rašović, građevinski ing. Nebojša Đukanović, arh. Jovan Bošković, arh. Ana Mrvaljević Zogović, režiserka Dušanka Belada, prof. i prevodilac Slađana Sjekloća, mr Jovana Mrvaljević, biznismen u USA Ivo Đukanović, likovni umjetnik Luka Lagator, direktor Komunalnog preduzeća Cetinje Saša Zvicer, prevodilac Milica Marković, izvršna direktorka Fondacije Kreativne žene Crne Gore prof. dr Maja Đurić, istoričarka umjetnosti, glumica Ivana Mrvaljević i Vesko Pejović. Odbor se obratio potencijalnim donatorima da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu realizaciju ove ideje.

“Kao što vidite, ova akcija počiva na ljubavi i građanskoj obavezi prema Cetinju, poštovanju njegove istorije i posebno na uvažavanju jedne izuzetne žene koja je emancipatorskim duhom i predanošću služila domovini Crnoj Gori i postalajedan od simbola njene nepokornosti. Za izradu skulpture biće nam potrebno oko 50.000 eura. U tu svrhu smo otvorli na N.U. Cetinje moj grad kod NLB banke pod-račun sa naznakom Za skulpturu princeze Ksenije. Broj računa za donacije u Crnoj Gori je 530-30023-57. Za donacije iz inostranstva potrebno je navesti: Swift code: MNBAMEPG; IBAN Code: ME25530095120005770249; Name: N.U. Cetinje Moj grad princeza Ksenija, Lovćenska 61, 81250 Cetinje, Montenegro”, kazao je Špadijer.

Kontakt za dodatne informacije je Vesko Pejović, na broj telefona 067 850 992 ili mejl: [email protected].

Potreba trajnog sjećanja

Marko Špadijer je podsjetio da princeza Ksenija (1881-1960), kćerka kralja Nikole, izuzetna po mnogo čemu, a naročito po crnogorskom patriotizmu i kao vjerni pratilac svog oca do njegovog posljednjeg dana, nema zasluženo spomen obilježje u Crnoj Gori.

“Potreba trajnog sjećanja na ovu istaknutu ličnost crnogorske istorije sa početka dvadesetog vijeka i tragičnog perioda egzila posljednjeg kralja i nestanka države nameće se kao aktuelna danas. Poslije prikazivanja kultne drame „Princeza Ksenija od Crne Gore“, autorke Radmile Vojvodić, skinut je veo zaborava sa njene ličnosti i Ksenija je postala simbol odanosti porodici, domovini i državi Crnoj Gori”, kazao je Špadijer.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mali od palube
Gost
mali od palube

Neka je vječni pomen na dičnu srpsku princezu!

Belveder-No pasaran
Gost
Belveder-No pasaran

Odavno je trebalo!

Hogar
Gost
Hogar

Odavno je trebalo i knjazu Danilu.

Gorštak
Gost
Gorštak

Ajmo svi, odličan inicijativa.

*****
Gost
*****

Bravo !

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Divno! 😊

Send this to a friend