Kultura uskoro bi trebalo da bude završena

Privode se kraju radovi na rekonstrukciji zgrade Umjetničke kolonije Danilovgrad

Rekonstrukcija zgrade Umjetničke kolonije Danilovgrad uskoro bi trebalo da bude završena, a iz te ustanove najavljuju i mogućnost novih programa i suvenirnicu, koja će doprinijeti turističkoj ponudi u tom gradu.

Umjetnički direktor Javne ustanove Umjetnička kolonija Danilovgrad, Velibor Pavićević, kazao je da se rekonstrukcija zgrade te ustanove nije odvijala očekivanom dinamikom uslijed novonastale situacije sa koronavirusom.

„Međutim, u poslednje vrijeme je puno toga odrađeno. Očekujemo da će uskoro biti završena čitava rekonstrukcija. Dosta je urađeno na unutrašnjosti galerije, a i u spoljnjem dijelu“, rekao je Pavićević u izjavi za PR Centar.

Kako je pojasnio, u unutrašnjem dijelu objekta su postavljeni mermerni podovi, zidovi su u završnoj fazi, a uskoro treba da bude završen i plafon, „na kojem će biti moderna rasvjeta“.

„U gornjem dijelu zgrade, nalaziće se dvije kancelarije i smještajni kapaciteti od nekoliko soba za umjetnike koji budu dolazili da borave u ovom prostoru. Biće to jedna zaokružena cjelina i radna i smještajna, tako da ćemo imati pravi ambijent u kojem će se stvaraoci osjećati lijepo. Istovremeno imaće i jedan lijepi atelje na otvorenom“, kazao je Pavićević.

Govoreći o ovogodišnjem međunarodnom simpozijumu skulpture, Pavićević je kazao da još uvijek razmatraju način na koji će biti održan, kao i da li će biti održan, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli.

„Razmišljali smo o mogućnosti da se dovedu jedan ili dva umjetnika iz regiona. Sve je to pod znakom pitanja i zavisi od epidemiloške situacije sa koronavirusom“, naveo je Pavićević.

On je kazao da je Umjetnička kolonija koncipirana kao jedna od ključnih institucija kad je u pitanju skulptura u Crnoj Gori, kao i kultura u državi pa i šire.

„Planiramo i nove programe, ukoliko budemo finansijski u mogućnosti. Umjetnička kolonija ima svijetlu budućnost, kao jedna od najpozitivnijih tačaka kulture kod nas“, smatra Pavićević.

On je kazao da je moguća nova vrsta izložbe i manji simpozijum.

„Moguće je da ćemo u budućnosti formirati suvenirnicu, da obogatimo sadržaj dodatno, a to bi bilo značajno i za turističku promociju Danilovgrada i kolonije“, zaključio je Pavićević.

Send this to a friend