Kultura

Prodavnica igračaka Gradskog pozorišta na festivalu u Subotici 20. septembra

Nakon uspjeha na VII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici, gdje je osvojila dvije nagrade, „Prodavnica igračaka“ (6+), u produkciji Gradskog pozorišta, u četvrtak 20. septembra biće igrana u okviru takmičarske selekcije 25. izdanja prestižnog Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. Predstava će biti igrana u 10 sati na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta Subotica. Prema tekstu rumunskog autora Aleksandrua Popeskua, predstavu je režirao i adaptirao poljski reditelj Jaroslav Antonjuk.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici počeo je 16. septembra i do 21. septembra, u takmičarskom programu, predstavlja maštovite i uzbudljive predstave za djecu iz cijelog svijeta – njih 14 iz 11 država: Brazila, Poljske, Turske, Velike Britanije, Bugarske, Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i zemlje domaćina Srbije… O nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čine istaknuti svjetski pozorišni
umjetnici i stručnjaci: danski glumac Henrik Kohler, mađarski reditelj, profesor i dramski pisac Đula Urban i srpska glumica, profesorka i teatrološkinja Marijana Prpa Fink.

Žiri će odlučivati o gran priju za najbolju predstavu u cjelini i nagradama za najbolju režiju, scenografiju, originalnu muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka, te nagradama za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih) i specijalnoj nagradi za originalnost i fantaziju.

„Prodavnica igračaka“ priča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom. Ova priča najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednosti imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost. „Prodavnica igračaka“ govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, o potrazi za iskušenjima, glamurom i
sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela.

Igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić.

Reditelj Antonjuk potpisuje i songove za predstavu, a u autorskom timu su još: Eva Farkašova (scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka), Zoran Đerić (dramaturg),Bogdan Szczepanski (kompozitor), Vladimir Slaninka (video animacija) i Davor Novak (korepetitor). Prevod teksta potpisuje Pero Mioč.

Podsjećamo da je na VII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici, koji je završen 16. septembra, „Prodavnica igaračaka“ osvojila priznanje za najbolju scenografiju koje pripalo je Evi Farkašovoj, dok je jednu od tri ravnopravno dodijeljene nagrade za glumačko majstorstvo dobio Pavle Ilić.

Send this to a friend