Kultura

Projekat Eros, krv i svetost u ponedjeljak u Njegoševoj Biljardi

Foto: PR Centar

Multimedijalni projekat Eros, krv i svetost, koji spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, muziku, fotografiju i video projekcije, čiji su autori slikar Dimitrije Popović i istoričarka umjetnosti i modna kreatorka Anastazija Miranović, biće realizovan u ponedjeljak sa početkom u 19 sati u Njegoševoj Biljardi na Cetinju.

To je najavljeno na pres konferenciji koju su organizovali Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.

Popović je kazao je da naziv projekta proizilazi iz njegove identično naslovljene knjige, koja je posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni.

“One su tako zanimljivi likovi i sa likovne i sa literarne strane, koje sa svojim intrigantnim sudbinama čine da sam se, baveći njima, formirao sintagmu Eros, krv i svetost, jer se sva tri elementa odnose na svaku od tih žena“, rekao je Popović u PR Centru.

On je kazao da ga je posebno zanimala moda, kao društveni, estetski i filozofski fenomen, “koja, u umjetničkoj praksi 21. vijeka, u onome što se naziva svijet spektakla, ima posebno mjesto i značaj“.

Foto: PR Centar

Popović je kazao da su Eros, krv i svetost bitno označili sudbine Judite, Salome i Marije Magdalene.

“Judita ljepotom zavodi asirskog vojskovođu Holoferna i neprijatelja svog naroda i mačem mu odjseca glavu, Saloma, za svoj senzualni i izazovni ples kao nagradu traži od kralja Heroda odrubljenu glavu Jovana Krstitelja, a Marija Magdalena nakon razbludnog života se preobraća u Hristovu sljedbenicu“, pojasnio je Popović.

Miranović je kazala da će ovaj projekat biti nadgradnja njenog dizajnerskog rada, ujedno podsjećajući da ove godine obilježava desetogodišnjicu bavljenja modnim diznajnom.

“Uvijek sam modi prilazila na drugačiji način, baštineći u svom izrazu kulturnu baštinu, tradiciju i istoriju Crne Gore, a isto tako i savremenu umjetnost.“ istakla je Miranović.

Foto: PR Centar

Ona je pojasnila koliko je bilo zahtjevno u modnom izražaju i materijalu predstaviti tri žene, a da to ne bude, kako je navela, previše provokativno, “već da zadrži finu erotičnost i suptilnost, a sa druge strane i zavodljivost“.

“Zbog toga sam odabrala viskozni lamirani konac, kao materijal u kome je realizovana korekcija, u staroj zlato boji, klasično zlatnoj, crno-srebrnoj i bež boji. Tekstura materijala koji sam odabrala klizi niz žensko tijelo, daje senzualnost, a modelovanje modela određenu erotičnost i eleganciju. Biće izloženo 20 modela“, navela je Miranović.

Prema njenim riječima, projekat je bio veliki izazov, navodeći da se nada da je odgovorila temi i zahtjevnom zadatku.

“Ovim projektom smo željeli da privučemo ne samo publiku koja će rado doći da vidi Dimitrijeve radove, nego i publiku koja prati modu. Ovom prilikom će se te dvije različite publike povezati, a jako je važan segment gostovanje Gudačkog orkestra mladih, sa Igorom Pejovićem na čelu, koji će učestvovati u događaju od početka do kraja, neposrednim živim izvođenjem klasične muzike“, navela je Miranović.

Modni dio će se, kako je precizirala, dešavati na prostoru ispred, a izložbeni unutar Biljarde.

Direktor TO Cetinje, Oskar Huter, podsjetio je da je tradicionalna ljetnja manifestacija „Ljeto u Prijestonici“ najmasovnija kulturna manifestacija na teritoriji Prijestonice koju, kako je ukazao, tokom juna, jula avgusta i septembra posjeti preko 30 hiljada posjetilaca.

“Organizatori ove manifestacije, u okviru koje će biti izveden projekat Eros, krv i svetost su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija. Na sve događaje tradicionalno ulaz je besplatan“, naveo je Huter.

Kustostkinje izložbe, Isidora Kovačević, kazala je da priča koja traje nekoliko godina, konačno je našla mjesto i vrijeme za svoju realizaciju.

“Pozivam vas 17. septembra da prisustvujete otvaranju i da se uvjerite u sve što ste čuli“, navela je Kovačević.

Izložba će biti u postavci u Biljardi do 15. marta 2019. godine.

Send this to a friend