Kultura

Projekti u kulturi jačaju prijateljske odnose Crne Gore i Hrvatske 

Crna Gora i Hrvatska njeguju prijateljske odnose u svim oblastima, a kulture je istaknuta kao posebna veza između naših država, ocijenili su na današnjem sastanku ministri kulture dviju zemalja Aleksandar Bogdanović i Nina Obuljen Koržinek.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, sagovornici su izrazili zadovoljstvo susretom u Zagrebu, povodom organizovanja “Dana Crne Gore u Zagrebu – Kreativna Crna Gora” i naveli da ovakve manifestacije dodatno jačaju naše kulturne veze i približavaju narode.

Bogdanović je istakao da je do sada ostvaren značajan napredak na snaženju kulturnih veza, kako u oblasti savremenog stvaralaštva, tako i u oblasti očuvanja kulturne baštine, o čemu posebno svjedoče projekti koje zajedno realizujemo na bilateralnom, ali i međunarodnom nivou.

“Bilo je riječi o daljoj implementaciji ranije potpisanog Memoranduma između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine za period 2017 – 2020. godine i dogovoren nastavak saradnje i razmjena znanja i iskustava izmedju institucija iz ove oblasti”, navodi se u saopštenju.

Bogdanović i Obuljen Koržinek razgovarali su o saradnji u oblasti kreativnih industrija i istakli da će hrvatska iskustva biti od velikog značaja za Crnu Goru, uzimajući u obzir punu posvećenost Ministarstva kulture njihovom razvoju.

“U tom kontekstu, iskazana je obostrana spremnost za saradnju na realizaciji IPA projekata, za koje su partnerske institucije iz Crne Gore i Hrvatske aplicirale u okviru Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora”, dodaje se u saopštenju.

Ministri su naveli da je saradnja između ustanova kulture koje se bave savremenim stvaralaštvom na visokom nivou, ali i razmijenili iskustva u implementaciji zakona posvećenih kinematografiji, imajući u vidu da obje zemlje nude podsticajne mjere inostranim producentima.

Kako je istakao Bogdanović, Hrvatska je pozitivan primjer u regionu u ovoj oblasti, pa bi snažnija saradnja između Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizuelnog centra bila značajna za razmjenu iskustava i pozitivnih praksi, kako bi i naša zemlja u narednom periodu postala atraktivna filmska destinacija.

“Imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora od početka ove godine postala punopravna članica Eurimages, otvara se značajan prostor za intenzivniju saradnju naših filmskih stvaralaca”, naglasio je Bogdanović.

Tokom sastanka, sagovornici su razgovarali i o poziciji nacionalnih zajednica Hrvatske u Crnoj Gori i nacionalne zajednica crnogoraca u Hrvatskoj, pri čemu je iskazano očekivanje u pogledu očuvanja njihove autohtonosti.

Na sastanku je iskazana i spremnost Ministarstva kulture Hrvatske za saradnju i podršku projektu sanacije grobnice vojvode (Knjaza) Đorđa Petrovića, koji se nalazi u okviru zaštićenog kulturnog dobra Gradskog groblja u Zadru, a koje je inicirala Ambasada Crne Gore u Hrvatskoj.

“Ova zajednička aktivnost, koja ima punu podršku i posvećenost Ministarstva kulture Crne Gore, gdje smo već realizovali pripremne aktivnosti, predstavlja samo još jednu potvrdu kvalitetnih i prijateljskih odnosa naših država”, zaključio je Bogdanović.

Sastanku je prisustvovao i Ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić, koji je ukazao da Crna Gora i Hrvatska, kao prijateljske i susjedne zemlje, ne baštine samo dobre odnose, već dijele i zajedničke strateške evroatlantske i evropske ciljeve i vrijednosti, čemu je njihov međusobno kvalitetan odnos najbolja preporuka.

„Isto tako, kroz razvoj saradnje kulture, možemo slobodno reći kao najsnažnijeg mosta u odnosima između dvije zemlje, jako su dobrodošli konkretni projekti na kojima treba raditi, a koji su danas imali vidno mjesto u ovom veoma sadržajnom i konstruktivnom razgovoru“, istakao je ambasador.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja, ego
Gost
Ja, ego

Ima li ista vise u kulturi da mi ne mozemo bez stranaca? Nema zemlje u koju ministar neobeca cijelu kulturu i sve sto ide s njom. Pa se posle potamo kad Srbi prisvoje nosnju…Dokle ova rasprodaja?

Marko
Gost
Marko

A sto ne pomenuste BAREŠIĆEV SPOMENIK????? JES, KAD BI SMJELI 😂

Send this to a friend