Kultura

Proljećni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta 12. i 14. maja

Concerto di Primavera (Proljećni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta) program je, koji pored već najavljenih predstava, čini majski repertoar CNP-a. Koncerti na kojima će nastupiti eminentni muzički umjetnici – Alessia Thais Berardi, sopran, i maestro Oleksij Molčanov, pijanista, biće održani na Velikoj sceni 12. i 14. maja u 20 sati.

Program koncerta čine operske arije i kamerna muzika poznatih kompozitora Đoakina Rosinija, Erika Satija, Gaetana Donicetija, Franca Lehara, Frederika Šopena, Šarla Gunoa,  Đakoma Pučinija, Džordža Fridriha Hendla, Ernesta de Kurtisa.

Alessia Thais Berardi je rođena u Rimu gdje je i diplomirala na konzervatoriju “Santa Cecilia” na odsjeku operskog pjevanja, a usavršavanje nastavila na „Conservatoire à Rayonnement Régional” u Parizu, na kojem je 2015. godine stekla diplomu za koncertno izvođenje. Nastupala je na najvažnijim pozorišnim scenama u Evropi kao što su:  “Opéra Garnier” u Parizu, “Teatro San Carlo” u Napulju, “Teatro Argentina” u Rimu, “Teatro Vespasiano” u Rietiju, “Schlosstheater Schönbrun u Beču, “Puccini Festival” u Torre del Lago, “Politeama Greco” u Lecceu i “Giordano” u Foggii. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, poput glavne nagrade na međunarodnom takmičenju “Tito Schipa” 2018. godine, počasne nagrade na takmičenju “Les Maîtres du Chant” u Parizu 2018. godine i glavne nagrade na “Music Ferret Open” 2021. godine. Alessia Thais Berardi živi i radi između Pariza i Rima.

Oleksij Molčanov je rođen u Rusiji, a srednju muzičku školu i Državni konzervatorijum je završio u Kijevu, u Ukrajini. Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedo sa koncertiranjem. Vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima, a poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992. godine.

Od 1999. godine živi i radi u Crnoj Gori. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje i u inostranstvu. Kao solista, i u kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima, ostvario je veliki broj projekata. Dovoljno je spomenuti imena flautista: L. Jovanovića, H. Guolianga, D. Gavrića, Ž. Lekić, M. Lipovšek, N. Paklar, trubača T. Kerekeša, hornistu B. Lipovšeka, fagotiste K. Sensteveolda i N. Jankovića, oboiste G. Porrata, i N. Ristića, klarinetiste O. Popovića, V. Klenkovskog i S. Molčanovu, trombonistu A. Benčića, violiniste J. Nadržickog i K. Akejnikovu, violiste P. Langgartnera, H. Kefera, M. Bereznickog, I. Vukčevića i P. Veličkovića, violončeliste A. Rudina, V. Uzura, I. Perazića, A. Latkovića i E. Vučeković-Veith.

 

 

Send this to a friend