Kultura Postmediji, kriza smisla ili masmedijski totalitarizam

Promocija knjige Željka Rutovića održana u Kotoru

Nekada su mediji obrazovali, edukovali i snažili kritičko mišljenje. Danas, sve češće govorimo o krizi medija, te potrebi da što više ulažemo u medijsku pismenost.

Da nije krize čovjeka, ne bi bilo ni krize medija. Ne bi bilo ni krize smisla. Upravo krizom smisla ili masmedijskim totalitarizomom bavi se Željko Rutović u knjizi “Postmediji”, koja je promovisana sinoć u sali kina “Boka” u Kotoru.

U ime organizatora prisutne je pozdravila Tatjana Miljenović vd direktorice JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor i zahvalila se autoru mr Željku Rutoviću što je baš kotorski Kulturni centar izabrao da promoviše svoju knjigu.

Govoreći o knjizi, prof. dr Mimo Drašković je istakao da je ovo deseto, jubilarno djelo mr Željka Rutovića i da to dovoljno govori o referentnosti samog autora, ali i ozbiljnošću njegovog djela.

“Gledajući sadržaj uočavamo da knjiga ima 24 tematska naslova i čak 62 uslovno rečeno podnaslova, što govori o raznovrsnosti tema koje autor u ovoj knjizi otvara i analizira”, rekao je Drašković i dodao da način na koji Rutović vlada materijom i na koji nas postepeno uvodi u medijski svijet čini da se i sami osjećamo kao poznavaoci istog.

“Stil pisanja Željka Rutovića je naučno precizan, terminološki veoma bogat i čini da čitalac mora da promišlja o pročitanom”, kazao je Drašković.

Slavko Mandić, novinar i publicita kazao je da Željko Rutović pripada malom broju eksperata, koji razumije dešavanja koja su zahvaljujući tehnološkim procesima promijenili svijest čovjeku.

“Njegova knjiga “Postmediji, kriza smisla ili masmedijski totalitarizam”, baš kao i one prethodne, tjeraju misao na reakciju, na promišljanje i bolje razumijevanje temata i u vremenu koje nas je izmijenilo. Sa njegovim idejama i porukama svjesni smo što nam je činiti da smisao konačno počne da ima smisla”, rekao je Mandić.

Mediji su u krizi zbog brojnih razloga – političkih, ekonomskih, obrazovnih, ali i dalje snažni u oblikovanju čovjekove suštine. Rutović medije današnjice vidi kao postmodernu mitologiju.

Kako protiv takvih mitova, protiv postistine, senzacije, spektakla? Kako osnažiti medijsku pismenost.

Objašnjavajući svoju knjigu, mr Željko Rutović je kazao da smo svjedoci da se sve političke kampanje, izborne utakmice sve više izmiještaju iz tradicionalnih političkih alata i dobijaju nova svojstva mašinizacije svijeta čiji smo i sami djelo. Jedno od poglavlja u knjizi ide u prilog tome da smo i sami postala meta strahovite multimedijalne datosti, jer smo svjedoci da na raznim distributivnim kanalima i mrežama dokidamo i gubimo stvarnost.

“Tako da ni jedno tradicionalno svojstvo, načelo, medija kako ga nosimo u školskom pamćenju i naobrazbi danas iz mog skromnog ugla ne važi”, poručio je Rutović.

Odlomke iz djela čitala je Dubravka Jovanović. U muzičkom dijelu programa nastupila je kotorska ženska klapa ,,Maris”.

Organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nesso
Gost
Nesso

Koliko kompetencije po cm2…
Da nije tragicno, bilo bi komicno, kad se mediokriteti nadju , umisle da su vazni, pa se zapricaju…

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Rutovici,Mimo Draskovic…

Cdmo
Gost
Cdmo

Mandic i Rutovic su slicni eksperti !
Pajser kultura u KO!

Tišina
Gost
Tišina

Veče je bilo puno mudrosti .
Gospodin Rutović je pravi filozof medija .Mandić hrabar i iskren kao i uvijek.

Send this to a friend