Kultura

Promocija projekta Antigona 2.0 Méditerranée održana u Valensiji

Foto: Amalia Yusta

Profesor Miroslav Minić učestvovao je u promociji projekta “Antigona 2.0 Méditerranée” koja je održana u Valensiji, u Centru za kulturu “La Nau” – zgradi Univerziteta Valensije, jednoj od najreprezentativnijih i nastarijih zdanja tog grada.

Projekat “Antigona 2.0 Mediteran” sprovodi se u organizaciji Fondacije FACM i Fondacije Anna Lindh u saradnji sa Festivalom “Mostra Viva del Mediterrani”, a finansijski je podržan od strane Evropske unije.

Na promociji su govorili i prorektorka Univerziteta u Valensiji Ester Alba, odbornica za obrazovanje, kulturu i omladinu u gradskom Vijeću Valensije Maite Ibáñez, kao i glumica i rediteljka Maria Colomer, koja je sa profesorom Minićem umjetnička koordinatorka projekta.

Foto: Amalia Yusta

Putem video linka obratili su se i ostali učesnici projekta: Djawed Bougrassa iz Orana, Jihad El Karrami iz Rabata, Azzouz Bougladour i Abderrazak El Omari iz Nadora i Abdel Illah Fouad iz Asilaha. Moderatorka je bila novinarka Esma Kučukalić iz Fondacije Skupština građana i građanki Mediterana (FACM).

Cijeli projekat je zasnovan na ideji profesora Miroslava Minića, člana FACM Montenegro circle, i uključuje učesnike iz pet mediteranskih zemalja i sedam (FACM) članica: Valensija (Španija), Podgorica (Crna Gora), Nador, Asilah i Rabat (Maroko), Oran (Alžir) i Bejrut (Liban). Do kraja avgusta biće izvedeno sedam različitih predstava “Antigona 2.0 Méditerranée” u sedam gradova.

Na promociji je objašnjeno da je riječ o novom čitanju, novom doživljaju i novom scenskom pristupu antičkoj tragediji koju je napisao Sofokle. Projekat podrazumijeva savremenu komunikaciju sa tekstom i novo učitavanje sadržaja u domenu mladih na Mediteranu. Pozorište se koristi kao sredstvo za dijaloga među mediteranskom omladinom na temelju univerzalnog klasika. Ideja projekta nije reditekljsko oblikovanje Sofoklovog teksta, već pružanje mogućnosti kreativnim učenicima da ispolje sopstvene doživljaje nepravde, bunta protiv tehnološke i digitalne revolucije, konzumerizma, gušenja sloboda, vršnjačkog nasilja i drugih savremenih počasti.

Bilo je riječi i o priručniku – metodološkom vodiču pri stvaranju predstave, koji su napisali Marija Kolomer i Miroslav Minić, a preveden je na crnogorski, španski, francuski, arapski i engleski jezik.

Nakon promocije održana je premijera predstave učenika iz Valensije u režiji poznate španske glumice Marije Colomer i njenog pomoćnika Susu Beniteza. Tekst su pisali učenici uz mentorstvo rediteljke.

Foto: Amalia Yusta

Tokom cijelog projekta snimaju se probe i intervjui sa svim učesnicima iz sedam gradova Mediterana, a proizvod će biti dokumentarni film koji će biti prikazan u okviru festivala “Mostra Viva del Mediterrani 2021” u Valensiji.

Umjetnički koordinator projekta Miroslav Minić je profesor književnosti u Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu. Reditelj je predstave “Antigona 2.0” čija je premijera bila na FIAT-u septembra 2020. U predstavi su igrali učenici danilovgradske Gimnazije, koji su uz njegovo mentorstvo napisali dramski tekst, koji je pobijedio na Festivalu srednjoškolskog teatra – “Dijalog 2020”. Predstava je igrana i na Velikoj sceni Centra za kulturu u Tivtu i u Centru za kulturu u Danilovgradu, a snimak predstave prikazan je oktobra 2020. na Festivalu “Mostra Viva del Mediterrani” u Valensiji. U toku su probe za novu predstavu “Teret”, dio projekta “Antigona 2.0 Méditerranée” čija će premijera biti tokom ljeta.

 

Send this to a friend