Kultura

Promovisan časopis Lingua Montenegrina

Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani završen je promocijom časopisa „Lingua Montenegrina“ u Ministarstvu kulture.

Na zatvaranju dvodnevnog simpozijuma su govorili ministar kulture Janko Ljumović i dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Adnan Čirgić, a o časopisu „Lingua Montenegrina“, čiji je izdavač Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Ljudmila Vasiljeva (Lavov), Amira Turbić-Hadžagić (Tuzla) i Goran Drinčić (Cetinje).

Ljumović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao je da je danas u djelatnosti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, s mladim i perspektivnim kadrom koji na naučnim osnovama afirmiše crnogorsku jezičku, književnu i kulturnu baštinu, časopis „Lingva montenegrina“ pozicioniran na međunarodnim naučnim listama.

„Na tim temeljima, posvećenom i kvalitetnom radom, Fakultet za crnogorski jezik i književnost osim kroz rad na časopisu, od ove godine o okviru Prvih Cetinjskih filoloških dana okuplja slaviste iz zemalja regiona i Evrope“, dodao je on.

Čirgić je ocijenio da je ostvaren cilj simpozijuma i njegova misija uspješno započeta. „A prevashodni cilj je bio predstaviti aktuelnu montenegristiku i Crnoj Gori i inostranoj naučnoj javnosti“.

„Imponuje činjenica da su crnogorske filološke teme i montenegristika bile povod za okupljanje čak šezdeset renomiranih izlagača, od kojih polovina iz inostranstva“, zaključio je Čirgić.

Na dvodnevnom naučnom skupu na Cetinju, koji je organizovao Fakultet za crnogorski jezik i književnost uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, učestvovali su relevantni filozofi i kulturolozi iz Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta.

Send this to a friend