Kultura

Promovisana knjiga Duška Bjelice na naučnom simpozijumu u Mostaru

Na prvom Međunarodnom simpozijumu „Kineziterapija u sportu, edukaciji i rehabilitaciji“ u Mostaru, u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, održana je promocija knjige “Bio-Bibliografija prof. dr. sc. Duško Bjelica “, koja govori o radu redovnog profesora i prvog i dugogodišnjeg dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

“Meni je čast što je u okviru međunarodnog simpozijuma na Univerzitetu u Mostaru urađena promocija ove bibliografije uglednih bibliografa Petra Krivokapića i Nade Drašković i što o njoj govore četiri redovna profesora univerziteta iz tri države, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, kazao je Bjelica na promociji.

On je iskazao posebno zadovoljstvo što je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta. Najvišu pažnju pokazali su studenti Univerziteta iz Mostara, a bilo je posjetilaca i iz Crne Gore.

“Profesor Bjelica spada u red vodećih naučnika”, kazao je na promociji prof. dr Marin Ćorluka.

“On je i redovni profesor na našem fakultetu, pa smo htjeli približiti njegov bogat životopis i radove naučne i stručne, fudbalsku i drugu karijeru, gledaocima i slušaocima u Bosni i Hercegovini“, kazao je Ćorluka koji je ujedno bio i domaćin skupa.

„Sposobnosti Duška Bjelice mogu za svakog mladog čovjeka biti motiv da i oni nešto naprave u tom smislu. Tri stvari koje meni skreću pažnju kad je Duško Bjelica u pitanju jesu njegove organizacione, motivacijske i komunikacijske sposobnosti”, kazao je i prof. dr Munir Talović, sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

“Za relativno kratko vrijeme od deceniju i po koliko se bavi naučnim radom, postao je najcitiraniji čovjek na ovim prostorima i pokrenuo ugledne, visoko kotirane, u svjetskim okvirima naučne časopise. Ima lidersku poziciju u regionalnom, pa čak i u internacionalnom smislu. Kroz ovu Bio-bibliografiju mladim ljudima može biti motiv da jednu od dimenzija razviju kod sebe”, kazao je Talović.

Impresioniranost radom profesora Bjelice iskazala je i doc. dr Petra Zaletel, sa Fakulteta za sport, Univerzitet u Ljubljani.

„Kad sam pripremala šta ću o njemu reći, stvarno sam tri puta pročitala koliko toga ima jer je preko 2 300 radova i to je za nas u Sloveniji, gdje ima dobrih istraživača, puno. Tako da sam oduševljena njegovim radom, ne samo na području nauke, nego i na području humanosti, kao i stručnim i menadžerskim angažmanom na državnom univerzitetu”, kazala je profesorica Zaletel.

Prof. dr Boris Maleš, sa Kineziološkog fakulteta u Splitu preporučio je ovu knjigu za čitanje svima onima koji žele da saznaju koliko se može postići tokom radnog vijeka kroz primjer profesora Bjelice.

“Što nije zapisano, nije se ni dogodilo, na naučni način je sve to zapisano, a tada možemo pronaći činjenice koje su potkrijepljene referencama”, kazao je profesor Maleš. On je dodao da profesor Bjelica pobija stereotip o Crnogorcima, kao veliki radnik sa beskrajnom energijom.

Knjigu „Prof.dr.sc. Duško Bjelica Bio-Bibliografija“ objavili su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija. Autori biobibliografije, Petar Krivokapić i Nada Drašković, na oko 500 strana, kroz tri cjeline, donose pregled naučnoistraživačkog i stručnog rada profesora Bjelice, kao i literaturu i elektronske izvore koji govore o njemu.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Delfin
Gost
Delfin

Ljudi najtuznija stvar je sto je on sam sebe zaista ubijedio da je naucnik. Srecom pa je cg mala i svak zivi zna o kakvom se nepismenjaku radi i prevarantu. Sve je u zivotu kupio ali ne sa svojim nego drzavnim i narodnim parama

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Lopta ne odskače nego repulzira.

miroje
Gost
miroje

Kelner je nedostizno zanimanje za one koji se bave loptanjem.Loptanjem se i djeca bave u ranom uzrastu od par godina.

Stevo
Gost
Stevo

Zar nije Bjelica završio za kelnera?

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Sva priča u ovom tekstu pada u vodu jer je dotični falsifikovao svoje podatke u medjunarodnim bazama podataka prijavljujući tekstove iz novina kao naučne radove. Takodje, porast indeksiranosti u zadnje dvije godine je napravio zahvaljujući povezanoj grupi saradnika koji se ubiše od samocitiranja u sopstvenom casopisom. To je jedna od odavno prokazanih akademakih prevara. Jedva čekam da ga se dočepaju… Više »

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Potoci uvijek u vrhu
Sport Mont

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Damir Čakar ispred ostalih
Sport Mont

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Nadpražno djelovanje u sportu
Aktuelno u praksi

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Pred nama je veliki posao
Vijesti

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Vrata na koja nauka ulazi u sport
Olympic news

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Poštovani prijatelji …
Sport Mont

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Poštovani studenti…
Vijesti

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Brže, jače, bolje
Vijesti

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Naš moto rada je znanje i zdravlje
Vijesti

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Praviti prostor za najbolje, a ne za podobne
Prosvjetni rad

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Plaćanje školarine je ugovorna obaveza

Biseri Bjelice
Gost
Biseri Bjelice

Stavovi srbijanskih potrošača prema reklamiranju u sportu u odnosu na učestalost kupovine sportskih proizvoda

mikojan
Gost
mikojan

Ne gine nam eutanazija mozga.

tigar
Gost
tigar

Pa I polupismeni mogu trcati i skakati.

ND
Gost
ND

E zemljo otvori se. Ovaj stampa knjige k’o tikete za kladionicu. A u sustini polupismen i poluobrazovan covjek.

cinik
Gost
cinik

Svašta! I ovo vam je za rubriku Kultura!

bart
Gost
bart

Je li ovo kolumna buksovaca?

Send this to a friend