Kultura

Promovisana knjiga poezije Vladimira Cerovića

Promocija knjige poezije “Šapat nepoznatog vjetra” autora Vladimira Cerovića, upriličena je sinoć u dvorcu kralja Nikole, u organizaciji JP Kulturni centar Bar.

Moderator večeri bila je Jovanka Ljubenko Matunović, publicista i novinar. U programu su učestvovali pisac i novinar Slobodan Vučinić, književnik Dušan Govedarica, a u ime izdavača obratio se pjesnik prof. Jovan Drašković urednik knjige.

Pored autora stihove je govorio i dramski umjetnik Dragiša Simović, a veče je muzički obojio kantautor Marinko Pavićević .

“Publika je bila divna, propratili su sve s velikom pažnjom. Izuzetno mi je drago da je knjiga lijepo prihvaćena”, kazao je Cerović za Radio Bar i Bar info.

U zbirci je tridesetak pjesama pretežno ljubavne tematike, ali ima i boemskih poput “ Vinopije”, “ Kafanske”…

“Svi stihovi koji su između korica ove knjige, nastali su prije trideset devet godina. Sve to sam napisao u dvije godine i nekoliko mjeseci. Od tada više nisam pisao. Kad me pitaju kad će nova knjiga odgovorim – ako inspiracija naiđe-naiđe, ako ne – nisam kriv “, kaže autor.

Poetsku zbirku “ Šapat nepoznatog vjetra”, pisac i novinar Slobodan Vučinić ocjenjuje “ intimnom, toplom i iskrenom “.

“Toplo, intimističko pjevanje potvrđuje pjesnikovu snagu, njegova osjećanja i zaljubljenost, bolje reći ljubav. Pjesnik mora da odgovori svim životnim izazovima, zgodama i nezgodama, svemu onome što život ustvari čini životom… da oslušne, doživi, isprati i da svoj sud i viđenje. Samo tada on potvrđuje da je probuđeni dio naroda i da nije pasivan u životu i okolini, a to Cerović veoma sugestivno i ubjedljivo izražava stihovima”, dodao je Vučinić.

Kako smatra pjesnik Jovan Drašković, poseban pečat Cerovićevoj poeziji daje to što je u njoj dosta autobiografskog.

“Ko je volio i gubio, patio, i opet vjerovao u dan sjutrašnji, družio se s vinom i kasnim satima, lako će se pronaći u moru stihova koje nam je autor podario”, kazao je Drašković, inače urednik knjige koju je objavila Izdavačka kuća Vladimir Mijušković iz Nikšića.

Književnik Dušan Govedarica je jedan je od recenzenata. Autora poznaje još od studentskih dana. Evocirao je zajedničke uspomene iz tog doba, ali i otkrio da je od Cerovića “ jedva izmamio rukopis “.

“Osjetio sam tada da krijući piše pjesme. Moja najveća uloga bila je što sam s prijekorom uspio da izmamim njegov rukopis. To je sada ova knjiga”, kazao je Govedarica.

Moderatorka večeri Jovanka Ljubenko Matunović takođe i recenzent knjige, kazala je da Cerović “bez želje da se objašnjava nehotično šalje čitaocu zajedničku spoznaju, misaonu zamku i svojih ‘sto strana’ po kojima se stiže do duhovnog ogledala”.

Vladimir Cerović je rođen 1954. godine u Pljevljima. Gimnaziju je učio u Pljevljima i Novom Sadu, a Pravni fakultet u Beogradu. Živi i radi u Baru. Njegova ljubav su poezija i gluma. Učestvovao je u dramskim studijima KUD-a Jedinstvo, imao dvostruke uloge u predstavi “Sveti i prokleti”, učesnik je mnogih književnih večeri gdje je govorio sopstvene i stihove drugih pisaca. Jedan je od osnivača NVO “Teatar Čedo Dragović“ , stalni član žirija Festivala dječijeg teatra “ Čedo Dragović”. Predsjednik je Upravnog odbora NVO „ Umjetnost bez granica“.

Send this to a friend