Kultura

Promovisana monografija Nikole Markovića

U Dvorcu kralja Nikole preksinoć je promovisana monografija “Unlocking memories of childhood“ (“Otključavanje sjećanja na djetinstvo”) dr Nikole Markovića, crnogorskog slikara, arhitekte i dizajnera.

Veče je bilo posvećeno nedavno preminulom akademiku, Mladenu Lomparu, čiji se tekstovi nalaze u ovoj publikaciji. O knjizi je, pored autora, govorila i istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Ova publikacija, u izdanju UDG, značajna je kao podsjetnik razvoja crnogorskog crteža krajem XX vijeka. U njoj su tekstovi Mladena Lompara, Pavla Goranovića, Nikole Markovića, Emira Kusturice, Jezdimira Radenovića, Milisava Popovića, Nataše Nikčević, Olje Bulatović i Milana Markovića.

Autor je kazao da je planirao da na ovoj promociji govori nedavno preminuli Mladen Lompar, kao i da je ova promocija svojevrsno sjećanje na njega.

“U ovoj publikaciji većinom je predstavljeno, u određenim segmentima, ono što sam stvarao od 1989. do danas, s tim što bih rekao da je najveći dio publikacije posvećen stvaranju i radu u oblasti crteža do 2000. godine, a u određenom segmentu bavi se i inicijativom onih polja i oblasti istraživanja koja sam krenuo u posljednje dvije decenije”, istakao je on.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković istakla je da Marković kroz jedinstven motiv – misteriju života, odnosno prenatalni period – emanaciju djeteta, povezuje lično, lokalno i univerzalno.

“Zapravo, riječ je o autorskom projektu koji je osmislio umjetnik kao dizajner i likovni tumač svog multimedijalnog stvaralaštva. U širem kontekstu ovu publikaciju možemo sagledati kroz dva kreativna segmenta – realizovane radove i one koji su još na nivou idejnog koncepta. U njoj su prezentovani crteži, slike, skulpture, instalacije, verbalno objašnjenje, ilustracije video-radova i performansa. Međutim, centar stvaralaštva njegovih radova obuhvatao bi i izuzetna ostvaranje iz oblasti enterijerskog i grafičkog dizajna, arhitektonskih projekata, kao i respektabilne teorijske studije, posebno u domenu programskih pitanja, koje se odnose na savremene vidove komunikacije”, ocijenila je Zeković, koja je istakla da crteži beba Nikole Markovića na posmatrača utiču kao arhetipske predstave bliske čovjekovom senzibilitetu.

Nikola Marković je stekao obrazovanje iz dizajna u srednjoj školi u Podgorici, a visokoškolsko obrazovanje iz likovnih umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Imao je niz veoma zapaženih izložbi, kao i jedan broj autorskih radova u određenim oblastima industrijskog oblikovanja i grafičkog dizajna.

Send this to a friend