Kultura

Pronađeni ostaci starijih slojeva

Ostaci zidova starijih kulturnih slojeva otkriveni su tokom izvođenja pripremnih radova na sanaciji bedemskog zida u Kotoru iznad Sjevernih gradskih vrata, koji je obrušen u oktobru prošle godine, saopštila je DN direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović.

“Stručni tim Uprave je po prijemu obavještenja izašao na teren i tom prilikom konstatovao da se na dubini od otprilike 30 centimetara naišlo na ostatke starijih zidova koji su očišćeni i oslobođeni kako bi se mogla utvrditi njihova dužina i pravac kretanja. Utvrđeno je da svi otkriveni zidovi ne stoje u međusobnoj konstruktivnoj vezi, već da se radi o ostacima zidova koji su nastali u različitim periodima i rađeni u različitim tehnikama zidanja, a nađeni su i sitniji ulomci građevinske keramike, kao i manji ulomci gleđosane oslikane keramike i stakla, koji u vidu šuta ispunjavaju prostor između zidova”, navela je Miranović.

Radi zaštite i očuvanja kulturno-istorijskih, arhitektonskih, arheoloških i dokumentarnih vrijednosti navedenih nalaza biće oformljen stručni arheološki tim koji će izvršiti dokumentovanje postojećih nalaza i sprovesti neophodna zaštitna arheološka istraživanja. Nakon završenih istraživanja stručna komisija će odrediti način prezentacije nalaza.

Send this to a friend