Kultura

Proslavljeni violinista Nemanja Radulović objavio 10. album

Foto: Duško Miljanić i Krsto Vulović

Virtuoz na violini Nemanja Radulović objavio je 10. album “Bajka”, na kom je radio posljednje dvije godine. Kako sam umjetnik kaže, rad na albumu bio mu je bajka – od repertoara, preko muzičara, mjesta gdje su snimali i svih ljudi koji su bili uključeni na projektu.

“Hačaturijan mi je jedan od omiljenih kompozitora jer je njegova muzika uvijek inspirisana tradicionalnom muzikom, mirisom Jermenije, dijalozima između instrumenata i velikim kontrastima”, kaže Nemanja Radulović.

“Moćna je, osjećajna i energična. Na albumu su dva Hačaturijanova djela – “Violinski koncert” i “Trio” sa klarinetom. Koncert je snimljen u Istanbulu sa tamošnjom filharmonijom, dok je trio snimljen u Berlinu sa Lori Favr Kan i Andreasom Otensamerom, umjetnicima koje volim da slušam i sa kojima često nastupam”.

Na Nemanjinom novom albumu nalazi se i nova verzija “Šeherezade” (Rimski-Korsakov) koju je kompozitor Aleksandar Sedlar obradio za violinu, klavir i gudače. Umjetnik ističe da mu je ova verzija veoma dragocjena zbog saradnje sa Sedlarom, čiji je način stvaranja muzike bezvremen, inteligentan, pun života i bez granica. Sedlar je, kaže Radulović, komponovao komade “Savčo 3” i “Turska” u tradicionalnom orijentalnom stilu.

Send this to a friend