Kultura

Prvakinja srpske opere predvodiće Verdijev “Rekvijem” u Crnoj Gori

Ona je Violeta u Verdijevoj „Travijati“, Gilda u „Rigoletu“, Rozina u Rosinijevom „Seviljskom berberinu“, ali i Suzana u „Figarovoj ženidbi“. Ona je bila jedini đak banjalučke niže muzičke škole koji nije znao note, a danas je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i zove se Snežana Savičić Sekulić. Ukoliko do sad nijeste čuli za nju, biće vam jasno zašto morate jer za nju i njen sopran znaju npr. slavni tenor Plasido Domingo i operska diva Monserat Kabalje. A, Snežana stiže u Podgoricu, gdje ćemo je sa još 200 muzičara slušati tokom izvođenja monumentalnog djela “Rekvijem” Đuzepea Verdija. Ovo sakralno djelo izvešće Crnogorski simfonijski orkestar u završnici muzičkog festivala “A tempo” 12. aprila u Crnogorskom narodnom pozorištu.

To će biti premijerno izvođenje „Rekvijema“ u Crnoj Gori, a koje su stanovnici Milana u Italiji čuli daleke 1874. godine.

Motiva za odlazak na ovaj koncert ne fali – djelo je spektakularno, a upravo se takva izvedba očekuje od, vjerovali ili ne – čak 200 vrsnih muzičara u orkestru i horu, dok će soliste predvoditi sagovornica CdM-a Snežana Savičić Sekulić.

Snežana Savičić Sekulić
Anželik u Operi i teatru Madleninumu

„Crnogorska publika je topla, srdačna, obrazovana, a Verdijev ’Rekvijem’ je jedno od najljepših i najzahtjevnijih vokalno-instrumentalnih djela za simfonijski orkestar, hor i soliste. Očekuje se da će biti oko 200 izvođača na sceni. Sjajna partitura i dirigent Grigorij Krasko za pultom. Sa maestrom sam sarađivala u više navrata i ponijela sam zaista najljepše utiske. Svi solisti imaju ozbiljan izvođački zadatak. Sopranska dionica zahtijeva dugačak, smiren dah, kontrolu svih dinamičkih i ritmičkih promjena koje se neprestano smjenjuju. Ukratko rečeno: sjajno djelo– veliki izazov“, kaže ona za CdM uoči spektakla koji nas očekuje u CNP-u.

Snežana Savičić Sekulić
Suzana u “Figarovoj ženidbi”, u Narodnom pozorištu u Beogradu

A, Snežana nam stiže u Podgoricu nakon nastupa širom svijeta.

Nastupala je u Rimu, Parizu, Petrogradu i Londonu… Ipak, želja svih operskih pjevača je nastup u Metropoliten operi u Njujorku na čijoj sceni su se proslavili Lućano Pavaroti, Rene Fleming i Plasido Domingo, pa smo Snežanu pitali koliko joj je Metropoliten daleko.

Snežana Savičić Sekulić sa Plasidom Domingom

„Vrijeme u kom živimo i stvaramo, očigledno je surovo. Pojedini umjetnici su spremni na razne kompromise, sve zarad navodnog uspjeha. Nisam sigurna da spadam u tu kategoriju. Dostojanstvo i umjetnička nezavisnost su rjeđi, ali zdrav izbor“, naglasila je ona.

Karmina Burana u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

Da se njen zdrav izbor isplati, možda najbolje dokazuje činjenica da je Snežana 2011. godine u Beogradu nastupila rame uz rame za Monserat Kabalje koja je legenda operske umjetnosti.

„Pored Kalasove i Tebaldi, Kabalje je jedna od najvećih operskih diva ikad. Ona je mogla da otpjeva sve. Za Monserat nije postojala granica. Nosim, naravno – divne emocije. Toliko topline i komplimenata sam primila od madam Kabalje, da ću se truditi da to nikada ne zaboravim i da me taj nastup inspiriše za sve što radim“, kaže ona o poznanstvu sa Monserat Kabalje.

Violeta Valeri u Travijati, Narodno pozorište BeogradA, radi – dosta. Snežana je Violeta u Verdijevoj „Travijati“, Gilda u „Rigoletu“, Rozina u Rosinijevom „Seviljskom berberinu“, ali i Suzana u „Figarovoj ženidbi“… Na njenom repertoaru se nalazi preko 40 izvedenih vokalno-instrumentalnih djela: Requiem, Kronungmesse, Exsultate Jubilate (Mozart), Carmina Burana (Orf),  Die Jahreszeiten (Haydn), Te Deum (Bruckner), Stabat Mater (Pergolesi), Magnificat (Bach), Gloria, Nulla in mundo (Vivaldi), Stabat Mater (Schubert), Simphony No. 9 (Beethoven)…

Snežana Savičić Sekulić
Lučija od Lamermura, Narodno pozorište Beograd

„Ponosna sam na sve uloge, jer sam svaku izgradila ozbiljno, studiozno i iskreno. Posebno sam ponosna na Lučiju od Lamermura, jer je to uloga koja zahtijeva natprosječnu spremnost i vokalno umijeće. Pjevajući istu, stiče se poštovanje publike i lično samopoštovanje. Trenutno se spremam za dvije nove uloge. Samo ću nagovijestiti da jedna uloga spada u žanr koji do sada nisam radila i predstavlja za mene veliki izazov, i to prije svega glumački… Vjerujem da me čeka još dosta toga što nisam otpjevala. No, za sve to je potrebno najprije reći onu narodnu izreku: ‘Bože – zdravlja“, ističe ona.

Od đaka muzičke škole koji ne zna note do prvakinje opere

To sve poručuje dama koja je poslije deset godina stalnog rada u Narodnom pozorištu u Beogradu postala njegova prvakinja, a prethodno je, kao dijete pjevala arije na poznate melodije, a potom i upisala banjalučku nižu Srednju muzičku školu čiji je bila jedan jedini đak u razredu koji nije znao note.

Kraljica noći u Čarobnoj fruli u Narodnom pozorištu u Beogradu

„U mojoj porodici se muzika slušala stalno. Otac je svirao harmoniku, a moje sestre i ja bismo stalno pjevale i uživale u našim ‘nastupima’. Potreba za pjevanjem i ispoljavanjem emocija kroz glas, nastavila se i tokom Osnovne škole. Nažalost, mjesto u kom sam odrastala nije imalo nižu muzičku školu. Počela sam da slušam koncerte klasične muzike na stanicama Radio Beograda i Zagreba. Zatim sam počela pjevati arije na poznate melodije, kojima sam sama izmišljala riječi. Svi su primijetili da zvučim kao operska pjevačica. Moje interesovanje za klasičnu muziku raslo je i kulminiralo time što sam položila prijemni ispit. Primljena sam u Srednju muzičku školu u Banjaluci i postala jedini učenik koji nije znao note u razredu. Organizovali su dodatne časove da bih mogla da pratim nastavu. Bilo je potrebno mnogo odricanja i teškog, dugogodišnjeg rada. Poslije uspješno završene srednje škole uslijedile su: osnovne studije, master studije, usavršavanje u Beču, veliki broj uloga i koncerata, takmičenja, gostovanja…Postala sam prvak Narodnog pozorišta poslije deset godina stalnog radnog odnosa, pritom sam pjevala samo uloge prvog faha“, naglasila je ona.

Tako da, čak i ukoliko nijeste ljubitelj ozbiljne muzike, a u kući imate djecu koja “nastupaju”, s njima pod ruku i via CNP 12. aprila – možda i vi u kući imate operske pjevače, a da to još ne znate.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Srbi bi trebalo što manje da idu u CG, a Crnogorci što manje da dolaze u Srbiju, ako je to ikako moguće. Ovo nije stvar zakonitosti, već stvar morala.

Marko
Gost
Marko

R. Srpska… mi kod njih veoma retko idemo, ali je zato Srbija prepuna Crnogoraca, koji su izbor kriminala, nepotizma, nerada i kumovsko- plemenskih veza. Srbija bez Crnogoraca nikako nebi bila savršena, ali bi sigurno bila puno bolja.

nada b
Gost
nada b

Eto razloga da otvorite Opernu kuću.Nastavni kadar je tu imate dosta profesora solo pjevanja,dirigenata,orkestar i eto nas u Evropu.Ako želite u Evropu morate dati mjesta kulturi.

ana
Gost
ana

ja sam rasla uz takvu .. ozbiljnu muziku.. a današnjoj omladini to je potpuno nepoznato

akademac
Gost
akademac

I ja, Ana. S tom razlikom što i u sedamdesetoj slušam ove stvari i prenosim ih na porodicu. Čak idem korak dalje, istražujem. Uprkos vremenu ovakvom kakvo je, pa koliko uspijem…

Comedy
Gost
Comedy

Malo je što mi žena galami svaki dan nego još j da platim da slušam vrisku ???

vesna
Gost
vesna

Maxim me je odusevio.

Maxim
Gost
Maxim

Nazalost, ovakve stvari mogu stojati objavljene po 3 dana bez komentara, zato sto o kulturi nemamo pojma, ali smo zato po pitanju poznavanja politike sveznajuci….

Send this to a friend